W20 bünyesinde, toplumsal cinsiyet eşitliği hedefleri doğrultusunda çeşitli konular gündeme getirilecek. 6 Eylül'de Ankara'da W20 (Women20) grubunun resmi lansmanı yapıldı, W20 zirvesi ise 7-8 Ekim 2015'te İstanbul'da gerçekleştirilecek. Ankara'daki etkinlikte konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranının son 10 yılda arttığını belirterek, "Türkiye'de kadının iş gücüne katılım oranı, 2004'te yüzde 23.3 iken, 2014'te yüzde 30.8'e, kadının istihdam oranı da yüzde 20.8'den yüzde 27'ye yükseldi" dedi. IMF Başkanı Christine Lagarde'nin katıldığı etkinlikte "100 milyon kadına iş", "1 milyon kadın KOBİ'ye finans desteği" sözü çıktı.
Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Başkanı Betül Elmasoğlu, SPUTNİK’e yaptığı açıklamada kadının toplumda ve çalışma hayatında daha çok yer almasının Türkiye açısından çok önemli bir konu olduğunu, kadın KOBİ’lere belirli desteklerin sunulduğunu ancak henüz çok yetersiz kaldığını söyledi:
"KOBİ destekleme projeleri, İhracatçılar Birliği gibi bir çok yapıda var. Zaman zaman görüyoruz bu destekleri. Ama kadının tam anlamıyla teminat göstermeden finans kaynaklarına erişmesi çok sıkıntılı. Genelde malvarlığı ya eşin, ya da diğer aile fertlerinin üstünde olduğu için kadınların finans kaynaklarına erişiminde tabii büyük sıkıntısı oluyor. Bazı bankalar son yıllarda iş hayatına atılmak isteyen girişimcilere fon için çeşitli proje ve programlar yapmaya başladılar. Ama bunlar Türkiye’de daha çok yeni. Bunların daha da artması ve kadınlarımızın da önünü açılması gerekiyor."
Daha çok kadının iş hayatına atılması ve girişimci kadınların sayısının artırması için hükümet tarafından bazı konularda ciddi adımların atılması gerektiğini söyleyen Betül Elmasoğlu, Türkiye siyasetindeki istikrarsızlığın ekonomiyi de ciddi bir şekilde etkilediğini vurguladı:
"Hükümetin teminat konusunda destek vermesini istiyoruz. Mesela teminat göstermeden fonlara, kredilere ulaşmada devlet güvencesinin olması gerekiyor. Daha önce Ankara’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ziyaretinde bulunmuştuk. O zamanlar bizim devlet bakanımız olan Ayşenür İslam, bize Maliye Bakanlığı ile birlikte böyle bir çalışma içinde olduklarını bildirmiş ve ‘en kısa zamanda müjdeli haberi size vereceğiz’ demişti. Fakat sanırım hükümetin kurulamaması nedeniyle bu düşünce askıda kalmış durumda."
W20 (Women 20) gibi bir etkinliğin kadınların haklarını savunması açısından çok önemli olduğunu anlatan Elmasoğlu, EGİKAD olarak bölge çapında kadının toplumda ve çalışma hayatında daha çok yer alması için etkinlikler düzenlediklerini söyledi:
"Dünyadaki bir çok iş kadınları dernekleri Women20'yi önemsiyor. İnsanların daha çok dikkatini çekmek açısından çok önemli bir zirve. Girişimcilik çok önemli bir konu. Biz de EGİKAD olarak kadınların hem iş hayatında hem ayrıca profesyonel olarak çalışma hayatında olmalarını destekliyor, motive ediyoruz. Özellikle üniversitelerdeki kız öğrencilere yönelik yol gösterici çalışmalar içindeyiz. Türkiye'de hele kadınlar için iş imkanları maalesef yeterli değil. Kadınlar aşağı yukarı nüfusumuzun yarısı ama iş dünyasında yüzde 27’lerde. Yani çalışma şartları açısından baktığımızda maalesef erkekler tercih ediliyor. Çünkü yeterli iş sahalarımız yok. Onun için girişimciliği desteklemeye çalışıyoruz."