İrlanda Denizi'nde nisan ayında KAREN adlı balıkçı teknesi bir denizaltı tarafından sürüklenmiş ve ağları zarar görmüştü.
Londra yönetimi'nden yapılan açıklamada, tekneye zarar verenin bir Rus denizaltı olmadığı belirtildi. İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kraliyet Donanması (balıkçı teknesi) KAREN'in ağlarını yırtanın bir İngiliz denizaltı olduğunu doğruladı" denildi.
Savunma Bakanlığı politikaları nedeniyle denizaltının balıkçı teknesine zarar verdiği sırada ne gibi bir operasyonda bulunduğuna dair bilgi verilemeyeceği de belirtilen açıklamada, "Ancak olayın denizaltının KAREN'i doğru tanımlayamadığı için yaşandığını söyleyebiliriz" ifadeleri kullanıldı.
'ORTADA BİR RUS FAALİYETİ OLDUĞU KESİN'
İngiliz basınında nisanda ortada resmi bir açıklama olmamasına karşın, balıkçı teknesine zarar verenin 'mutlaka bir Rus denizaltı olduğu' şeklinde haberler yer almıştı. Telegraph gazetesine konuşan Kuzey İrlanda Balık Üreticileri Derneği Başkanı Dick James de, "Ortada bir Rus faaliyeti olduğu kesin. Geriye kalan tek soru denizaltının hangi türe ait olduğu" demişti.
'CASUS RUS DENİZALTILARIN KANITI'
Diğer taraftan haberi manşetten veren Mirror gazetesi de şu başlığı seçmişti: "Ağlarına takılan 'Rus denizaltı' tarafından aşağı çekilen balıkçı teknesi ıskartaya çıktı." Gazeteye konuşan bir İngiliz yetkili de, "Artık bölgede Rus denizaltıların casusluk yaptığını düşünmemiz için bir sebep var" ifadelerini kullanmıştı.
İngiltere ocakta da 'İskoçya kıyılarında gezindiğinden şüphelenilen bir Rus denizaltının' bulunması için ABD'de yardım istemek 'zorunda kalmıştı.'
İSVEÇ'İN 'RUS DENİZALTI AVI'
Bu arada sadece İngiltere değil, bir dizi Avrupa ülkesi de bu yıl Rus denizaltıların 'peşine düştü.'
Denizaltı arayışlarını en geniş tutan ülke de İsveç oldu. Bir balıkçının Stockholm açıklarında 'düşman bir Rus denizaltı' gördüğünü iddia etmesinin ardından başlatılan arama çalışmaları, ülkeye 2.2 milyon euroya mal oldu. Ancak aylar sonra bu denizaltının, Birinci Dünya Savaşı sırasında 1916 yılında batmış bir Rus denizaltı olduğu anlaşıldı.