İran anlaşmasına karşı çıkan Amerikalılar protesto için yine sokağa çıkıyor. Yüzlerce kişi, Manhattan'ın merkezinde, uluslararası anlaşmayı destekleme sözünü veren New York Senatörü Kirsten Gillibrand'ın ofisinin önünde toplandı. Protestocular, senatörden derhal duruşunu değiştirmesini talep etti.
Protestoculardan biri, "Kötü anlaşmadansa hiç anlaşma yapılmasın daha iyi. Ben ve burada toplananların büyük çoğunluğu, bütünüyle diplomatik çözümü destekliyoruz. İran ile anlaşmayı destekliyoruz ama bu anlaşma daha katı koşullar içermeli" dedi.
Gösteriye katılan bazı eski ve yeni senatörler de İran anlaşmasını eleştirdi. South Carolina Senatörü Lindsey Graham, "Bu, Münih Anlaşması'ndan bu yana yapılan en büyük hata. Gezegen üzerindeki en radikal İslamcı rejimlerden birini finansal olarak desteklemeye hazırlanıyoruz, sonra temsilcileri Amerikalıları öldürsün ve Ortadoğu'da kaosu yaysın diye. İran bir gün Holokost'u tekrarlayacak" şeklinde konuştu.
Connecticut eski Senatörü Joseph Lieberman'ın görüşüne göre de bu Amerikan diplomasi tarihinin en kötü anlaşması.
ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, İran'ın nükleer programına kısıtlamalar ve uluslararası müfettişlerin tesislere erişimi karşılığında ekonomik yaptırımların kalkmasının, hiçbir şey yapmamaktansa bu anlaşmayı kabul etmenin en iyi seçenek olduğunu savunuyor. Ancak protestocu Amerikalılar bu görüşe katılmıyor.
Protestocu bir kadın, "Mevcut baskı araçlarını kullanan ABD'nin, İran'dan Amerikalı ve diğer ülkelerden müfettişler için istedikleri zaman her yere erişim sağlamasını talep etmesini istiyorum" dedi.
Obama, halen İran anlaşmasına karşı çıkanları, nükleer anlaşmanın üstünlükleri konusunda ikna etmeye çalışıyor. Kongre'nin anlaşmayı reddetmesi durumunda ABD Başkanı, bu kararı veto etmek için Senato'da yeterli oya sahip. İran anlaşması, Obama'nın en önemli mirası olarak gösteriliyor. Ancak Obama, Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra bu tartışmalı anlaşmanın akıbetinin ne olacağı henüz belli değil.