'AVRUPA RUSYA'YI ZORA SOKMAK İSTİYOR'
"Türkiye hem Şah Denizi projeleri hem de Rusya için çok stratejik bir öneme sahip" diyen TÜRKSAM uzmanı Hanife Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:
'OMV ZARAR GÖRMÜŞ OLABİLİR AMA…'
Batı 'da ortakların ağız birliği edememesi, fiyatlar vs.'ye karşı 2012'nin son çeyreğinde TAP sorunsuz ve aktif bir şekilde daha etkili oldu. Ayrıca TAP Nabucco'dan 450 km daha kısa ve dolayısıyla daha düşük maliyetli. Taraf ülkeleri de daha az olduğundan uzlaşıya var açısından da daha cazip. Tarafların yanı sıra Rusya'yı da Avrupa'nın enerji güvenliğinin, çeşitliliğinin sağlanması bakımından aslında Avrupa'yı da memnun eden bir proje. Rusya'nın da direkt çıkarlarıyla çakışmadığı için baskılardan uzak tutulabileceği kanısındayım. Sonuç olarak, OMV zarar görmüş olabilir ama bu bir siyasi ve ekonomik yönleri olan, proje yarışıydı. Taraflardan biri bir konsorsiyum kararı ile projeyi aldı."
'SORUNUN HEM SİYASİ HEM DE EKONOMİK GEREKÇELERİ VAR'
'İLİŞKİLERİN ZARAR GÖRMESİNİ HİÇBİR DOĞALGAZ ŞİRKETİ İSTEMEZ'
TÜRKSAM uzmanı Çetin, Türkiye'nin enerji transiti için vazgeçilmez konumda olduğunu da vurgulayarak, " Tüm projelerde yer verilmek istenen bir ülke. Türkiye'ye karşı yapılan her türlü baskının aynı zamanda projelere baskı yaptığı düşünülebilir. Dolayısıyla uzun vadedeki ilişkilerin zarar görmesini hiçbir doğalgaz şirketi istemeyecektir" diye konuştu.