Daha sonra iki grup halinde araştırma reaktörünü gezen öğrenciler, reaktörün çalışma prensiplerini öğrenerek gözlemde bulundu.
Teknik gezi sonrasında izlenimlerini paylaşan MEPhl 1. sınıf öğrencisi Buğra Akkoca, ziyarete ilişkin izlenimlerini şu sözlerle paylaştı:
"Prof. Dr. Üner Çolak, öncelikle bizlere neden bu programda bulunmak istediğimizi, Rusya'daki eğitim sisteminin nasıl olduğunu, Rusça dilinin zor olup olmadığı gibi merak ettiği soruları yöneltti. Daha sonra bize yaptığı sunum ile nükleer reaktörün çalışma ve soğutma sistemleri hakkında bilgiler edindik. Özellikle yeni nesil gaz soğutmalı reaktörler hakkındaki bilgiler çok ilgimi çekti. Daha sonra Türkiye'de üç nükleer araştırma reaktöründen biri olan İTÜ'deki TRIGA nükleer reaktörünü gezip, reaktörün yapımı, çalışması ve teknik özellikleri hakkında bilgiler aldık. Öğrendiğimiz ilk şeyse disiplinsiz bu işin olmayacağı ve çok ciddi çalışmalar ile reaktörün kalbinde oluşan kimyasal tepkimelerle enerji deneyleri yapıldığıdır. Gezi boyunca bizleri yalnız bırakmayan Prof. Dr. Üner Çolak'a nükleer enerji hakkında bizlere verdiği bilgiler için teşekkürlerimizi sunuyoruz."
'AKKUYU'NUN GÜVENLİĞİNİN GARANTİSİ'
Bir diğer 1. sınıf öğrencisi Senanur Duyar, "Ziyaret kapsamında Prof. Dr. Üner Çolak'ın dünyadaki nükleer santral tipleri ve iç donanımları hakkında detaylı sunumunu izledik ve kendisiyle karşılıklı soru cevaplarla konu üzerinde sohbet etme imkanı bulduk. Daha sonra reaktörün bulunduğu alanı gezerek detaylı inceleme yapma fırsatı elde ettik. Aslında küçük bir araştırma reaktörü bile olsa, oluşabilecek kazalara ve doğal afetlere karşı birçok üst düzey güvenlik önleminin alındığını gözlemledik. Burada edindiğim bilgiler ışığında, Akkuyu'da kurulacak santralimizin her türlü kaza riskine karşı emniyet tedbirlerinin alınacağı ve son derece güvenli bir santral olacağına emin oldum. Halkımızın bu konuda tereddüt etmemesi ve gönül rahatlığıyla yetkililere güvenmesini isterim. Bu geziyi düzenleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerine ve gezi boyunca bizimle ilgilenen tüm hocalarımıza teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.
Rusya ve Türkiye arasında 2010 yılında imzalanan hükümetler arası anlaşma çerçevesinde, Türk öğrenciler için Rusya'daki üniversitelerde mesleki uzmanlık eğitimi alma imkanı sağlandı. Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından, bugüne kadar Türkiye'deki üniversitelerin Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri'nde eğitim gören 250'yi aşkın Türk öğrenciye, MEPhI'de akademik eğitim alma fırsatı sunuldu. Programa bu sene kabul edilen 80 Türk öğrenciden 50'si MEPhI'de, 30 öğrenci de St. Petersburg Devlet Politeknik Üniversitesi'nde (SPbDPÜ) eğitim alacak. Böylece Rusya'da nükleer eğitimi gören Türk öğrenci sayısı, 2015 yılında 330'a yükselecek.