Avusturya’nın başkenti Viyana, AB önderliğinde düzenlenen ve Avrupa’nın 2. Dünya Savaşı’ndan beri karşı karşıya kaldığı en büyük göçmen krizi gündemiyle toplanan Batı Balkanlar Zirvesi’ni ağırlıyor. Göçmen karşıtı olayların meydana geldiği Dresden’deki göçmen merkezini ziyaretinde yuhalanan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de katıldığı zirvede, Sırbistan ve Makedonya en çok dert yanan ve AB’yi harekete geçmeye çağıran ülkeler oldu.
Halkların göç ettiğini söyleyen ve kendi ülkesinin de bu göçün geçiş noktası olduğunu belirten Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, “En kısa sürede hareket planı oluşturulmasını bekliyoruz. Bu planı ilk sunması gereken taraf AB. Bu konuda açık sözlü davranmak zorundayım. Göçmen sorununun asıl yükünü biz taşıyoruz” dedi.
Dacic’in Makedon mevkidaşı Nikola Poposki de an itibarıyla AB üyesi Yunanistan’dan geçip ülkeye girmek isteyen ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettikleri 3 bin göçmenle ‘başa çıkmaya’ çalıştıklarını hatırlatıp ayrılan bütçenin yetersizliğinden şikâyet etti. Soruna asıl çözüm bulması gereken tarafın AB olması gerektiğini yineleyen Poposki, “AB duruma el atmadan hiçbirimiz bu sorunun çözülebileceği yanılgısına kapılmamalıyız” ifadelerini kullandı.
Alman basınına yansıyan iddialara göre, göçmenlerin kimliklerinin belirlenmesi ve barındırılması işlemlerinde kullanılmak üzere Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye'ye 8 milyon euro yardım yapılacak.
AVUSTURYA: İŞ YUNANİSTAN'DA BİTİYOR
Öte yandan ev sahibi Avusturya'nın da göçmen akınını düzenleme amacıyla 5 maddeden oluşan bir program açıklaması beklenirken, Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz zirve öncesinde Yunanistan’ı eleştirdi. Gazetecilere konuşan Kurz, "Yunanistan sığınmacılara 'geçin, devam edin' demeyi bırakmadığı sürece Avusturya, Almanya ve İsveç'e gelen sığınmacı sayısı artmaya devam edecek, uzun vadede sorunla baş edemeyeceğiz" uyarısı yaptı.
SIRBİSTAN, GÖÇMEN KARŞITI GÖSTERİYİ YAPTIRMADI
Diğer taraftan Sırbistan İçişleri Bakanı Nebojsa Stefanovic, aşırı sağcı örgütler Nasi (Bizimkiler) ve Srbski obraz’ın planladığı göçmen karşıtı protestoları yasakladı. “Hoşgörüsüzlük ve nefretin Sırbistan’in karakterinin bir parçası olmasına ve ‘faşist manifestolara’ izin vermeyeceğiz” diyen Stefanovic, Sırbistan üzerinden geçen göçmenlerin ülkelerindeki çatışmalar ve zorlu koşullardan dolayı bu yola çıkmak zorunda olduklarını hatırlattı.
Bu arada göçmen merkezine yaptığı ziyarette aşırı sağcılar tarafından yuhalanan Merkel’in ülkede göçmenlere yönelik saldırılara ilişkin tatmin edici bir açıklama yapmaması sosyal medyada alay konusu oldu. ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yapan ve ‘sığınmacı krizindeki rolünden, özellikle de Suriyeli sığınmacıları kabul etme kararından ötürü’ övgü toplayan Merkel, halkını ikna edemedi.
Twitter’da ‘Merkelschweigt’(Merkel sessizliğini koruyor) etiketini oluşturan sosyal medya kullanıcıları, Merkel’in Titanik batarken veya Godzilla karşılaşmışken hâlâ sessiz kaldığını gösteren fotoğraflar paylaştı.
#MerkelSchweigt pic.twitter.com/50izUfsMEY
— マルコー (@DaHamper97) 25 Ağustos 2015
Bu adla özel bir sayfa da açılırken, yalnızca 24 saatte 200 kişi hesabı takip etti. Hesabın avatarı olarak da ‘Kuzuların Sessizliği’nin afişindeki gibi, Merkel’in ağzına pervane yerleştirildi.
comme de + en + de commentateurs, le mag satirique extra 3 s'étonne du silence de Merkel sur la question des réfugiés pic.twitter.com/2oayhEBv9w
— Pascal Thibaut (@pthibaut) 24 Ağustos 2015