7 Haziran seçimleri hiçbir partiye tek başına hükümet kurma yetkisi vermedi. Yeni bir hükümetin kurulamaması üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasal yetkisini kullanarak seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na seçim sürecinde iş başında olacak Geçici Bakanlar Kurulu'nu kurması için görevlendirirken, YSK yeni seçimin tarihini 1 Kasım olarak belirledi.
GEÇİCİ BAKANLAR KURULU
ADAY BELİRLEMEDE TÜZÜK ÇIKMAZI
Seçim sürecinde siyasi partiler yeniden milletvekili aday listeleri hazırlanacak. Ancak özellikle AK Parti, CHP ve HDP'nin tüzüğünde yer alan hükümler nedeniyle bazı zorlukları var.
AK PARTİ'DE ÜÇ DÖNEM KURALI ESNEYECEK
AK Parti, tüzüğü gereği üç dönem üst üste milletvekili seçilen bir kişi bir dönem ara vermeden yeniden milletvekili seçilemiyor. Bu nedenle 7 Haziran seçimlerinde aralarında TBMM Başkanlığı, kabine üyeliği ve parti yöneticiliği de yapmış olan 69 isim aday olamadı. 7 Haziran'da oluşan 25. Dönem Parlamentosu'nda ise AK Parti'de 7'si bakan olmak üzere 26 isim üç dönem kuralına takılıyor.
YSK VİZE VERDİ CHP ÖN SEÇİM YAPMAYACAK
Seçimlerdeki milletvekili aday listeleriyle ilgili büyük tartışmalardan biri de CHP'de yaşandı. CHP tüzüğüne göre, milletvekili seçimlerinde adayların yüzde 85'i ön seçimle belirlenirken aday belirlemede uygulanacak yöntemlerle ilgili hususlar yönetmelikle düzenleniyor. CHP yönetimi, ön seçimin Kasım ayında yapılacak olası seçimde uygulanmaması yönünde Parti Meclisi kararıyla aday belirleme yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yönetmeliğe "seçimin yapıldığı tarihin ardından bir yasama yılı tamamlanmadan, seçimlerin yenilenmesine karar verilirse aday belirleme yöntemlerine ilişkin kota uygulanmayabilir" maddesi eklendi. CHP, bu değişiklik sonrası erken seçimde "ön seçim" yapıp yapmaması gerektiğini YSK'ya sordu. YSK'dan ise CHP'ye olumlu yanıt geldi.
Bu arada eski CHP Parti Meclisi Üyesi Levent Eyipişiren, "aday belirleme yönetmeliğinde yapılan değişikliğin parti tüzüğüne aykırı olduğu" gerekçesiyle CHP hakkında dava açtı. İlk duruşması yarın yapılacak davanın sonucu da CHP'nin ön seçim kararında etkili olacağı da kaydediliyor.
HDP'DE İKİ DÖNEM KURALI AŞILMAYA ÇALIŞILIYOR
Ancak HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'de dönem işlemediğini, HDP'nin yeni bir parti olduğunu, tüzük gereği aday olamayacak hiç kimsenin olmadığını söyleyerek, söz konusu kuralın uygulanmayabileceğinin işaretini verdi. HDP sözcüsü Ayhan Bilgen de, benzer yönde bir mesaj vererek, "İki dönem sorunu bizde diğer partilerde CHP ve AKP 'de olduğu gibi hukuki bir sorun değil. HDP bir kez seçimlere girdi. Bizim böyle bir sorunumuz yok" diye konuştu. Bilgen, partilerinde iki dönemi olan, üç dönemi olan herhangi bir adaylarının da teknik olarak olmadığını da kaydetti. Ancek HDP'de nihai karar seçim komisyonları ve yetkili kurulların yapacağı değerlendirmeler ile verilecek.
MHP'DE YENİDEN MERKEZ YOKLAMASI
MHP'de ise milletvekili aday listelerinin daha önceki seçimlerde olduğu gibi merkez yoklaması yöntemiyle belirlenmesi bekleniyor. MHP kulislerinde de 7 Haziran seçimlerindeki listenin bazı değişiklikler ile korunabileceği de konuşuluyor.