Baltkom Radyo'ya konuşan Wilkerson, NATO'nun doğuya doğru genişlemesine engel olmayan Washington yönetiminin Ukrayna krizinden sorumlu olduğunu belirterek, "Bence ABD'nin suçu, diğer ülkelerden daha büyük. Eski ABD Başkanı Bill Clinton, 1993-1994 yıllarında attığı adımlarla ABD Dışişleri Bakanı James Baker ve SSCB Dışişleri Bakanları Eduard Şevarnadze'nin imzaladığı anlaşmayı ihlal etti. Clinton, NATO'ya potansiyel üyeler ile barış gücü ortaklığı ve askeri tatbikat yapma izni vererek çerçeve dışına çıktı. Yani Clinton, Moskova'nın gözüne parmak soktu" dedi.
Lawrence Wilkerson'a göre, Bill Clinton yönetiminin attığı adımlar, Moskova ve Washington arasında bugün halen süregelen ve Ukrayna'da çatışmayla sonuçlanan gerilime yol açtı.
Eski Sovyet ülkeleri Letonya, Litvanya ve Estonya, 2004 yılında NATO üyesi oldu. Ukrayna ve Gürcistan'ın da uzun vadede hedefi İttifak'a tam üye olmak. Bu arada NATO, Ukrayna krizinin patlak vermesini takiben, Doğu Avrupa'daki askeri varlığını artırdı. Moskova yönetimi, NATO'nun kendi sınırlarına doğru genişlemesini ulusal, bölgesel ve küresel bir tehdit olarak algılıyor.