Tahran yönetiminin 'teröre destek vermesinin' yanı sıra bölgedeki diğer eylemlerini de görmezlikten gelmediklerini belirten Kirby, ancak her ülkenin diplomatik ilişkilerin kurulması yönünde bağımsız karar alabileceğini dile getirdi. Kirby, "Diğer ülkelerin bu bağımsız kararlarına saygı duymalıyız" diye konuştu.
İngiltere, Tahran'daki büyükelçiliğini dört yıl aradan sonra önceki gün yeniden açmıştı.
Bu arada nükleer anlaşma sonrası Avrupa ülkelerinin rağbet ettiği İran'la ilgili bir görüş değişikliği de İngiltere'den geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, elçiliği açmak için yaptığı ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştüğü 2 günlük ziyareti sonrası açıklamalarda bulundu. İranlı liderlerin gerçekten yeni bir sayfa açmak ve Batı ile ilişkileri düzeltmek istediğine inandığını belirten Hammond, iki ülkenin birbirleri hakkındaki görüşlerinin karşılıklı olarak değiştiğini söyledi. Başkent Tahran’da kendisine yönelik hiçbir protesto gösterisiyle karşılaşmadığını anlatan Hammond, “İngiltere’deki pek çok insan gibi ben de İran’ın aşırı ölçüde teokratik bir yapısı ve dini bir toplumu olduğunu düşünüyordum. Ancak karşımda son derece normal, dinamik, girişimci ve gelişmekte olan bir kent buldum” ifadelerini kullandı.
'SURİYE MESELESİNDE ASIL ÖNEMLİ OLAN İKİ OYUNCUYU DIŞARIDA BIRAKTIK'
Öte yandan Hammond, bu zamana dek Batı’nın Suriye meselesinin yalnızca kendi içinde tartıştığını, ama iki önemli ve etkili oyuncu olan İran ve Rusya’nın fikirlerinin dinlenmediğini vurguladı. Nükleer anlaşma ve elçiliğin açılması sonrası İran’ın da artık bu görüşmelere dahil olacağının altını çizen Hammond, “Artık daha gerçekçi görüşmeler yapacağız. Dolayısıyla evet, yeni bir aşamaya girdik” dedi.