Başbakan Merkel, Avrupa Birliği (AB) içinde sığınmacı sorunlarına daha iyi çözümler bulmak için ortak bir mülteci politikasının geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Heidenau kentindeki olaylara değinen Merkel, "Saksonya'nın Heidenau kentinde ürkütücü görüntüler gördük. Buradaki şiddet olaylarını en sert bir şekilde kınıyorum. Buradaki saldırgan, yabancı düşmanı tutum hiçbir şekilde kabul edilemez" ifadesini kullandı.
Merkel, aşırı sağcıların ve Neonazilerin nefret söylemlerini yaymalarını iğrenç olarak nitelendirerek, "Ailelerin, hatta çocuklarıyla birlikte bunlarla birlikte yürüyerek onlara destek vermeleri aynı şekilde utanç verici" değerlendirmesinde bulundu.
AB'deki duruma bakıldığına, ortak bir mülteci hukukuna sahip olunduğunu ancak bunun şu anda uygulanmadığına işaret eden Merkel, Almanya ve Fransa'nın, üye ülkelerin tümüyle bu mülteci hukukunu gerçekten uygulamalarını beklediğini kaydetti.
Merkel, AB ülkelerinin bunu yapmamaları durumunda AB Komisyonu'nun bu hukuka uymayı sağlaması gerektiğini söyledi.
Devlet ve hükümet başkanları olarak AB içinde sığınmacıların ilk olarak geldiği Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerde kayıt işlemi yapılan merkezlerin oluşturulmasını görüştüklerini anımsatan Merkel, "Bunun hızlı bir şekilde bu yıl içinde gerçekleşmesi lazım. Gecikme kabul edemeyiz" dedi.
Merkel, sığınmacılar konusunda AB içinde adil yük dağılımı gerçekleşmesi gerektiğini de yineledi.
'RAKAMLAR, TRAJEDİYİ ANLATMIYOR'
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da, burada Merkel ile mülteci konusunu görüşeceklerine işaret ederek, "Rakamlar, ardında bulunan trajediyi anlatmıyor. Bu, aileler için büyük bir yük ve imtihan" dedi.
Ülkelerin de sığınmacıları alma sorumluluğu bulunduğunu belirten Hollande, mültecileri kabul etme konusunun Almanya ve Fransa için ne anlama geldiğini bildiğini kaydetti.
"Bu sorumluluk sadece bir ülkeye verilemez" diyen Hollande, tüm Avrupa ülkelerinin bunu üstlenmesi gerektiğini kaydetti.
Heidenau'daki olayları kastederek, sığınmacılar konusunun nasıl gerilime yol açtığının burada görüldüğünü ve Merkel'in bu konudaki sözlerine katıldığını ifade eden Hollande, "Bu bizi sarsarak uyandırdı" ifadesini kullandı.
Ortak mülteci politikasının serbest dolaşımı düzenleyen Schengen sisteminin işlemesi için önemli olduğunu vurgulayan Hollande, AB içinde mülteci politikasının uyumlu olması ve ülkelerin aynı hukuki temelde çalışması gerektiğini kaydetti.
Merkel ve Hollande, mülteci konusunu görüştükten sonra Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko ile bir araya gelecek ve Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeleri ele alacak.