Piyasalar haftaya hareketli başladı. Asya'da 'Kara Pazartesi' yaşandı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'den gelen veriler büyümeye yönelik endişe yarattı. Bu verinin etkisiyle endeksler yüzde 8'in üzerinde değer kaybetti ve 2007'den bu yanaki en büyük günlük düşüşlere imza attı. Asya borsalarıdaki sert düşüş, Avrupa'yı da etkiledi. Almanya'nın DAX endeksi yüzde 3 gerileyerek Ocak'tan bu yana ilk kez 10.000'nin altına geriledi. Geçtiğimiz hafta TL karşısında 3 lirayı gören dolar haftaya yükselişle başladı. Ancak esas hareketlilik euroda yaşanıyor. Euro/TL karşısında ilk kez 3,42 seviyesini gördü. Satış dalgası Borsa İstanbul'u da etkiledi. Endekste kayıp yüzde 2,5'e yaklaştı. Borsa 72 bin puanın hemen üzerinde işlem görüyor.
ÇİN KARIŞTI, ASYA BORSALARI DARMA DUMAN OLDU
Asya piyasalarında Çin etkisi yaşanıyor. Asya borsaları Çin hisselerinde yaşanan değer kaybının hızlanması ve Çin öncülüğünde yaşanabilecek bir küresel ekonomik yavaşlama endişelerinin riskli varlıklardan çıkışları artırmasıyla beraber üç yılın en düşük seviyelerini gördü.
Japonya'dan Endonezya'ya birçok yerde Çin hisselerinin güne sert düşüşlerle başlamasının ardından kayıplar artarken, hafta sonu emeklilik fonlarının hisse piyasalarına girmesine izin veren kuralların açıklanması da yatırımcılar üzerinde olumlu bir etki bırakmadı.
Shanghai borsası yüzde 8.5 kayıpla beş buçuk ayın en düşük seviyesine gerilerken, bu yılın kazançlarını da silmiş oldu.
Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi de yüzde 4.6 gerileyerek üç yılın en düşük seviyesini gördü. Tokyo Nikkei endeksi de yüzde 4 geriledi. Öte yandan ABD'de S&P 500 vadeli hisseleri de Asya işlemleri sırasında yüzde 2.6 düşerek küresel bazda bu düşüşlerin devam edebileceği sinyalini verdi.
RUS RUBLESİ DEĞER KAYBETTİ
AVRUPA SERT DÜŞTÜ
Avrupa borsaları haftaya, Çin ekonomisindeki yavaşlama endişelerinin artmasıyla küresel piyasalarda düşüşün hızlanmasına bağlı olarak yoğun satışlarla başladı. Açılışta gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 3,1 azalarak 349,98 puan, Londra'da FTSE-100 endeksi yüzde 5,2 değer kaybederek 6.034,43 puan oldu.
Frankfurt'ta DAX endeksi yüzde 3,2 azalışla 9.797,90 puana, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 3,2 kayıpla 21.037,97 puana, Paris'te CAC 40 endeksi yüzde 3,1 düşerek 4.487,44 puana, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 2,7 azalarak 9.992,90 puana geriledi.
Analistler, Çin'den başlayarak ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerle hisse senetleri piyasalarında görülen satışlarda, sert düşen emtia fiyatlarının bağlantılı şirket hisselerine güçlü satış olarak yansımasının da etkili olduğunu belirtiyor.
ABD ÖNCE DÜŞTÜ SONRA DENGELENDİ
ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri ise riskten kaçınmak isteyen yatırımcıların alışları ile 30 Nisan'dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan yüzde 2,03'e kadar geriledikten sonra yüzde 2,04'ün hemen üzerinde dengelendi.
Bu hafta, başta ABD 2'nci çeyrek GSYH olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilerin küresel ekonomik aktiviteye yönelik beklentileri ve buna bağlı olarak hem emtia hem de pay piyasalarının fiyatlamaları üzerinde belirleyici olabileceğini belirten analistler, Çin'den başlayarak tüm piyasalarda etkili olan panik havasının sona ermesi durumunda veri odaklı seyre geri dönüleceğini kaydediyor.