Şanlıurfa'da kentin simgelerinden olan ve bölge halkının vazgeçilmez damak tatlarının başında gelen isot, uzun ve zahmetli sürecin ardından tezgahlardaki yerini alıyor. Nisanda ekilen, gerekli bakım ve sulamanın ardından ağustosta hasat edilen biberler, kamyonlarla pazarlarla getiriliyor. Geçimlerini isot satarak sağlayan ailelerin satın aldığı biberler, kadınlar tarafından ev veya bahçede yıkandıktan sonra saplarından ve çöplerinden arındırılıyor. Acılığı nedeniyle temizleyenleri de etkileyen biberler elle parçalandıktan sonra makineden geçirilip naylonların üzerinde bir süre bekletiliyor. Gün içerisinde ters yüz edilerek güneşte tamamen kuruması sağlanan ürün, rengi koyulaştıktan sonra makinelerde çekilerek pul biber haline getiriliyor.
© AA / Halil Fidan İsot, Şanlıurfa'nın simge yiyeceklerinden.
1/6
© AA / Halil Fidan
İsot, Şanlıurfa'nın simge yiyeceklerinden.
© AA / Halil FidanVazgeçilmez damak tatlarının başında gelen isot, uzun ve zahmetli sürecin ardından tezgahlardaki yerini alıyor.
2/6
© AA / Halil Fidan
Vazgeçilmez damak tatlarının başında gelen isot, uzun ve zahmetli sürecin ardından tezgahlardaki yerini alıyor.
© AA / Halil Fidan Nisanda ekilen, gerekli bakım ve sulamanın ardından hasat edilen biberler, kamyonlarla pazarlarla getiriliyor.
3/6
© AA / Halil Fidan
Nisanda ekilen, gerekli bakım ve sulamanın ardından hasat edilen biberler, kamyonlarla pazarlarla getiriliyor.
© AA / Halil Fidan Geçimlerini isot satarak sağlayan ailelerin satın aldığı biberler, kadınlar tarafından ev veya bahçede yıkandıktan sonra saplarından ve çöplerinden arındırılıyor.
4/6
© AA / Halil Fidan
Geçimlerini isot satarak sağlayan ailelerin satın aldığı biberler, kadınlar tarafından ev veya bahçede yıkandıktan sonra saplarından ve çöplerinden arındırılıyor.
© AA / Halil Fidan Acılığı nedeniyle temizleyenleri de etkileyen biberler elle parçalandıktan sonra makineden geçirilip naylonların üzerinde bir süre bekletiliyor.
5/6
© AA / Halil Fidan
Acılığı nedeniyle temizleyenleri de etkileyen biberler elle parçalandıktan sonra makineden geçirilip naylonların üzerinde bir süre bekletiliyor.
© AA / Halil Fidan Gün içerisinde ters yüz edilerek güneşte tamamen kuruması sağlanan ürün, rengi koyulaştıktan sonra makinelerde çekilerek pul biber haline getiriliyor.
6/6
© AA / Halil Fidan
Gün içerisinde ters yüz edilerek güneşte tamamen kuruması sağlanan ürün, rengi koyulaştıktan sonra makinelerde çekilerek pul biber haline getiriliyor.