Aktay'ın açıklamaları Yunanistan'da, İsrail'de ve Kıbrıs'ta yankı buldu ve çeşitli yorumlara neden oldu. Türkiye'deki bazı medya kuruluşları ise yakın gelecekte Kuzey Kıbrıs'la Gazze arasında yeni bir ‘köprü'nün kurulabileceği olasılığı üzerinde duruyor.
KIBRIS VE TÜRKİYE ARASINDA GİZLİ GÖRÜŞMELER
Sputnik'e konuşan ancak isminin açıklamasını istemeyen, Güney Kıbrıs yönetiminden üst düzey bir yetkili şunları söyledi: "Kıbrıs ile Türkiye arasında Filistin'e yardım için istişareler, Markos Kiprianu'nun Dışişleri Bakanı olduğu süreçte, bundan 4-5 yıl önce başladı. Konu hakkında Yunanistan bilgilendirildi. O dönemde adanın, Filistin'e ve özellikler Gazze'ye temel tüketim maddelerinin ulaştırılması için köprü rolü üstlenmesi seçeneği üzerinde duruldu. Konu hakkında İsrail'in görüşünü de başvuruldu."
‘TÜRKİYE SAMİMİYSE DESTEK VERİRİZ'
KUZEY KIBRIS SÜRECE MÜDAHİL DEĞİL
Sputnik'e ulaşan bilgilere göre, Rum tarafı, Kıbrıs Türk tarafının konuya müdahil olma olasılığı bulunmadığı görüşünde. Kuzey Kıbrıs'ın müdahil olmadığı Gazze eksenli planlar Güney Kıbrıs ve Türkiye arasındaki görüşmelerde masaya yatırılıyor.
‘AK PARTİ KENDİ ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA HAREKET EDİYOR'
AK Parti'nin üç nedenden dolayı Filistin konusundan fayda sağlamayı amaçladığını söyleyen, Tziarras şu değerlendirmeyi yaptı: "AK Parti, Doğu Akdeniz'de enerji ve jeopolitik alanlarında sarsılan liderlik rolünü geri kazanmayı hedefliyor. Müslüman Arap toplumları nezdinde Filistin'in hamisi gibi görünmek istiyor. Öte yandan gerek Kıbrıs konusunda gerekse de Türk-Yunan ilişkilerinde gündeme işbirliği perspektifleri taşıyan ülke olarak tanınmak istiyor. Bu şekilde bölgesel lider pozisyonunu pekiştirmeyi arzuluyor."
Kıbrıslı uzman, yeni süreçte Türkiye ile İsrail arasında yeni bir al-ver sürecinin gündeme gelebileceği olasılığını gözden kaçırmamak gerektiğini ifade etti.