'Suriye ordusunun geçen yıllarda yüzlerce balistik füze fırlattığı ve bunların büyük çoğunluğunun ülke içine düştüğünü' söyleyen NATO yetkilisi, "Fakat bazı füzeler Türkiye dahil komşu ülkelere düştü. Her ne kadar mevcut durumda Suriye füzelerinin Türkiye için oluşturduğu tehdit düşük olarak değerlendirilse de muhalif güçlere yönelik fırlatılacak füzelerin Türkiye'ye düşme riski devam ediyor" dedi.
ALMANYA VE ABD GERİ ÇEKMİŞTİ
Almanya Savunma Bakanlığı, Kahramanmaraş'ta konuşlandırılan Patriot hava savunma birliğinin görev süresinin Ocak'ta sona ereceğini ve "Suriye'den Türkiye topraklarına balistik füze atılma ihtimalinin azalması" nedeniyle sürenin uzatılmayacağını açıklamıştı.
ABD yönetimi de NATO misyonunun parçası olarak 2013 yılından bu yana Gaziantep'de konuşlanan Patriot bataryaları ve füze savunma kuvvetinin görev süresinin uzatılmayacağını ve bataryaların kritik modernizasyon güncellemeleri için tekrar ABD'ye konuşlandırılacağını duyurmuştu.
NATO misyonu kapsamında Almanya ve ABD'ye ilaveten İspanya'nın da Türkiye'de Patriot füze bataryaları bulunuyor.
Türkiye, Suriye'deki iç savaşın şiddetlenmesi üzerine NATO'yu İttifak anlaşmasının 4'üncü maddesi kapsamında güvenlik istişareleri için olağanüstü toplantıya çağırmış ve devam eden süreçte Suriye'den sınır ihlalleri ve füze tehdidi nedeniyle Hollanda, Almanya ve ABD 2013 başında Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep'e Patriot füze savunma sistemleri yerleştirme kararı almıştı. Hollanda 2 yıl görev süresinin ardından Adana'daki Patriot misyonunu 26 Ocak'ta İspanya'ya devretmişti.