Başsavcı Hişam Berekat'a yönelik suikastın ardından hızla son şekli verilen yasa tasarısı, 2 Temmuz'da Mısır Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmıştı.
Kurul, tasarı kapsamında ‘Kanun çerçevesinde adaleti tesis etmek ve terörün finans kaynaklarını kurutmak için terör eylemlerinin faillerini caydıracak diplomatik ve yasal adımlar atılacağını’ savunmuştu.
Demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden alındığı 3 Temmuz 2013 tarihinden sonra başsavcılığa atanan Berekat, 29 Haziran’da, konvoyunu hedef alan bombalı saldırının ardından yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Sisi de, hükümetini eleştiren binlerce muhalifi tutuklatan Başsavcı Bereket'in haziran ayında bombalı saldırıya uğraması üzerine terörle mücadele yasalarının sertleştirileceğini duyurmuştu.
HEDEF İSLAMCI GRUPLAR
'Terör örgütü kuranlara ve liderlerine' idam cezası öngören yasa, özellikle radikal İslamcı grupları hedef alıyor. Yasa örgüt üyesi olmakla suçlananların yargı süreçlerinin, kurulacak özel mahkemelerle hızlandırılmasını da öngörüyor. Ayrıca şiddet uygulayan güvenlik görevlileri ve askerleri, hukuki yaptırımlardan koruyacak maddeler de yeni yasada mevcut.
25’ten fazla suçun sıralandığı taslakta, 12 suç için idam cezası öngörülüyor.
Yeni terörle mücadele yasasının getirdiği bazı cezalar şöyle:
— Terör örgütü kuran ya da liderlik edenlere idam cezası
— Terör örgütüne üye olanlara 10 yıl hapis cezası
— Terörist grupları finanse edenlere ömür boyu hapis cezası
— Halkı şiddete yönlendirmek ya da terör amaçlı mesajları yaymak üzere web sayfası kurmak 5 ila 7 yıl hapis cezası
— Taslakta, ordunun açıkladığı ölü asker sayısından farklı sayı paylaşan medya çalışanlarına da iki yıl hapis cezası öngörülüyordu. Ancak bu hapis cezası tepkiler üzerine para cezasına çevrildi. Saldırılarda resmi yetkililerin açıklamalarıyla çelişen haberler yazan gazetecilere 25 binden 64 bin dolara kadar para cezası öngörüldü. Bu tür yayınlar da ‘ordu karşıtı propaganda’ kapsamında değerlendirilecek.
İNSAN HAKLARI GRUPLARI: SİSİ KARŞITLARINI ORTADAN KALDIRILACAK
Yasa, hazırlık aşamasında ‘terörle mücadele adı altında, cumhurbaşkanı ile güvenlik güçlerine verilen yetkilerin genişletilmesinin yanı sıra basın özgürlüğüne yönelik ciddi tehlike oluşturduğu’ gerekçesiyle eleştirilmişti.
İnsan hakları grupları da, yeni yasanın Sisi karşıtlarını ortadan kaldırmak için kullanılacağı ve ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayacağı uyarısında bulunmuştu.