Gölcük’teki anma töreni, Kavaklı sahilindeki Deprem Anıtı’nın önünde düzenlendi. Felaketin meydana geldiği 03.02'de saygı duruşunda bulunuldu; depremde yaşamını yitirenler anısına anıta çelenk bırakıldı, denize güller atıldı ve dua edildi.
Törende bir konuşma yapan Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, depremin yol açtığı yıkımın izlerinin silindiğini ancak yüreklerdeki acısının taze olduğunu kaydetti.
Depremzede Fatma Balaban da acıların insanların yüreklerinde hala taze olduğunu ifade ederek, benzerlerinin yeniden yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.
YALOVALILAR DEPREM ANITI’NDA BULUŞTU
Binlerce Yalovalı ise, felakette yıkılan binaların enkazı üzerine kurulan Deprem Anıtı'nda bir araya geldi. Depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu beton bloklara çiçek bırakan vatandaşlar, anıtın içindeki fotoğraf sergisini de gezdi.
Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Belediye Başkanı Vefa Salman ve CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin de katıldığı anma töreninde, felakette hayatı kaybedenler için dualar okundu.
'DÜN GİBİ'
Sakarya'daki törenler ise felaketin meydana geldiği 03.02'de başladı. Depremde ölenler için dualar okunan törende, felakette sevdiklerini kaybedenler de yaşadıklarını anlattı.
Depremde 12 yaşındaki Tuğba'yı kaybeden Firdevs Akgül, acılarının hala taze olduğunu söyledi. Kızlarını sanki dün kaybetmiş gibi aynı acıyı yaşadıklarını anlatan Akgül, "O kadar çok duygulanmayabilirdim ama sergideki bir fotoğrafta bizim evimiz var. 5 katlı apartman üzerimize yıkılmış vaziyette. O an ‘yerin dibine doğru gidiyoruz' gibi zannettim. Eşimle konuşuyoruz ama kalkamıyoruz. O kadar şiddetliydi" şeklinde konuştu.
Akgül, yıkılan binayı yapan müteahhit ve mühendislere karşı dava açtıklarını, suçlu bulunarak tazminata mahkum edildiklerini ancak ödeme yapmamak için bütün mal varlıklarını kaçırdıklarını ileri sürerek, "Bu dünyada her şeyi kaçırabilirsiniz ama bir gün evladınızın ayağına taş değerse beni anlarsınız" değerlendirmesinde bulundu.
RESMİ RAKAMLARA GÖRE 18 BİN 373 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
17 Ağustos 1999 sabah 03:02'de merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan Marmara Depremi gerçekleşmişti.
Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedilen deprem sonrası resmi raporlara göre 18 bin 373 kişi ölmüş, 23 bin 781 kişi yaralanmış ve 505 kişi de sakat kalmıştı. Büyük can ve mal kaybına neden olan depremde 285 bin 211 ev ile 42 bin 902 iş yeri büyük hasar görmüştü.