Geçen hafta önce Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr'i, ardından da Suriye muhalefetinden temsilcileri Moskova'da ağırlayan Lavrov, Suriye krizinde siyasi çözüm için diplomasi trafiğini sürdürüyor.
Zarif’in Moskova ziyaretinde öncelikli konu Suriye krizi olacak. Terör örgütü IŞİD’le mücadele ve krizin çözümüne yönelik yeni bir inisiyatif oluşturulması ile ilgili konular da ele alınacak.
Gündemde nükleer anlaşma ile satışı önündeki engellerin kaldırıldığı S-300 füze savunma sistemleri da var.
'RUSYA MUHALİF GRUPLAR ARASINDA DİYALOG İSTİYOR'
ABD ve Kanada Enstitüsü Ortadoğu Sorunları Merkezi Direktörü Aleksandr Şumilin, Rusya'nın Suriye girişimlerini özellikle bu dönemde artırmasının, "muhaliflerle diyaloğun korunması" isteğine bağlı olduğunu söyledi.
Rusya'nın, İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmaya varılmasının ardından Batı'nın Tahran ile Suriye konusunda da anlaşmasından endişe ettiğini belirten Şumilin, "Ayrıca Türkiye'nin terör örgütü IŞİD ile mücadeledeki kararlı tutumu, Suriye'de güvenli bölge oluşturma isteği ve Esad'ın sahada durumunun parlak olmaması gibi nedenlerden dolayı bölgedeki etkisinin azalmasından endişe eden Rusya, krizin çözümünde kendine yer arıyor" ifadelerini kulandı.
Şumilin, görüşmelerde, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) heyetine, Suriye'de Esad'ın şahsına değil Suriye halkına destek olunduğunun izah edildiğini aktaran Şumilin, ancak bu tür açıklamaların kamuoyu önünde yapılmadığını savundu.
Aleksandr Şumilin görüşmelerin en önemli konusunun IŞİD ile mücadele olduğunu belirtti.
'RUSYA, ESAD'I TARTIŞMAYA AÇMAZ'
Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Orta Asya ve Ortadoğu Merkezi Başkanı Yelena Suponina, Rusya'nın Suriye tutumunda herhangi değişiklik görmediğini ifade etti.
Suponina, Rusya'nın Suriye tutumunda esneme olduğu görüşüne katılmadığını belirterek, "Rusya'nın Esad'ın çekilmesi konusundaki tutumunda yumuşama sezmiyorum. Muhalif gruplar, Rusya'nın pozisyonunda değişiklik görmek istedikleri için bu türlü açıklamalar yapmış olabilir" diye konuştu.
Rusya'nın Esad'ın çekilmesini tartışmaya açmayacağını savunan Suponina, "Toplantı, katılımcıların Suriye'de askeri yollarla çözüm olmayacağını anlaması nedeniyle ılımlı geçti. Rusya kendi pozisyonunda uzaklaşmadı, diğer aktörler Rusya'nın pozisyonuna yaklaşmaya başladı" dedi.
RUSYA'NIN SURİYE MESAİSİ ARTTI
Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov da PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ile bir araya gelmiş, görüşmede, Suriye'deki durum ve Rusya'nın, IŞİD ile mücadele konusunda Kürt gruplar dahil geniş terörle mücadele cephesi oluşturulması teklifi ele alınmıştı.
Suriye diplomasisi kapsamında Lavrov, perşembe günü SMDK Başkanı Halid Hoca ve beraberindeki heyeti, cuma günü de Suriye Ulusal Koordinasyon Kurulu eski başkanı Heysem Menna ve beraberindekileri kabul etmişti.