Çin Merkez Bankası, art arda devalüasyon kararları alarak ulusal para birimi yuan'ın, dolar karşısındaki değerini düşürdü. ‘Ali Topuz ile Dünya Hali’ne konuk olan İMC TV Ekonomi Editörü Gülşah Karadağ, Çin’in aldığı devalüasyon kararların amacının ne olduğunu ve dünya ekonomisinin bu durumdan nasıl etkileneceğini Sputnik’e anlattı.
‘SABİT KUR REJİMİ DEVALÜASYONA İZİN VERİYOR’
Çin’in öncelikli hedefinin, yavaşlayan ekonomisini canlandırmak olduğunu söyleyen Karadağ, “Çin sabit kur rejimi uyguluyor. Zaten devalüasyona izin veren şey de bu sabit kur rejimi. Çin’in yaklaşık iki trilyon dolarlık bir ihracat rakamı var. Dünya’nın en fazla ihracat yapan ülkesi. Ucuz üretim sayesinde de bu ihracat rekabetini koruyabilen bir ülke” ifadelerini kullandı.
‘KARAR, GELİŞMİŞ EKONOMİLERE CİDDİ HASAR VEREBİLİR’
“Gelişmiş ülkeler Çin’le ciddi bir biçimde ithalat yapıyorlar. Devalüasyonla bu ithalatın maliyeti düşmüş olacak. Enflasyon düzeyinin zaten oldukça düşük olduğu gelişmiş ülkelerde, enflasyon riskiyle karşı karşıya kalınacak.”
‘KUR SAVAŞLARI BAŞLAYABİLİR’
“Gelişmiş ülkeler bunun karşılığında yeniden para basma ya da kendi para birimlerinin değerini düşürme gibi bir adım atarsa kur savaşları başlar” diyen Karadağ, geçen ay kurulan BRICS Kalkınma Bankası’na işaret ederek şunları söyledi:
“Yeni bir kalkınma bankasının oluşmuş olması, gelişmiş ülkeleri teyakkuza geçiriyor ve o bölgedeki ekonomistleri kaygılandırıyor. BRICS Kalkınma Bankası 100 milyar dolar’lık bir sermayeyle kuruldu. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’na rakip olabilecek bir güçte bankaya doğru evrilme olasılığı var.”