Parlementoda bütün gece devam eden tartışmanın ardından, üçüncü kurtama paketine ilişkin oylama sabah saatlerinde gerçekleştirildi. Paket, 64 'Hayır' oyuna karşı 222 milletvekilinin 'Evet' oyu ile kabul edildi.
Voting looks to have finished in #Greece parliament. 3rd Bailout approved by 222 votes to 64 with 11 abstentions. pic.twitter.com/si8un4W4Tz
— Open Europe (@OpenEurope) August 14, 2015
Oylamada, aralarında eski Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Varufakis ve Meclis Başkanı Zoi Konstantopulu'nun da olduğu 32 SYRIZA milletvekili 'Hayır' oyu verdi.
ÇİPRAS GÜVENOYU İSTEYECEK
Tsipras to ask for confidence vote after 1st bailout tranche is in — BREAKING — http://t.co/VcQq9rnqVL
— enikos_en (@enikos_en) August 14, 2015
SYRIZA'daki bu çatlak nedeniyle Başbakan Aleksis Çipras, 20 Ağustos'ta parlamentoyu toplayarak hükümet için güvenoyu isteyecek. Ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi, SYRIZA-ANEL hükümetine güvenoyu vermeyeceğini açıkladı.
Yunanistan anayasına göre, güven oylaması üç günlük tartışmanın ardından gerçekleştirilebiliyor.
ÜÇÜNCÜ KURTARMA PAKETİ İKİ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR
Atina'nın iflastan kurtulmak için kabul etmek zorunda kaldığı anlaşma, 86 milyar euro'luk yeni kredi sözleşmesi ve Yunanistan’ın yerine getirmeyi taahhüt ettiği ön koşullar olmak üzere iki bölümden oluşuyor.
Yunanistan ekonomisinde 2016 yılı için yüzde 0,50; 2017 için yüzde 1,75 ve 2018 için yüzde 3,5 faiz dışı fazla oluşturulması öngörülen anlaşmada, taşınmaz mal varlıklarında ve bazı ürünlerde vergilerin artırılması, iş ve sosyal güvenlikle ilgili konularda köklü değişiklikler yapılması, bazı mesleklerin ve enerji piyasasının serbestleştirilmesi, çiftçilere yakıt vergisi muafiyetinin kaldırılması ve tarım ürünlerinin vergilendirilmesi, özelleştirmeler için özel bir fon oluşturulması ve 2017 sonuna kadar bu fona özelleştirmelerden elde edilecek 6,4 milyarlık kaynak aktarılması gibi reformlar yer alıyor.
Ancak paketin yürürlüğe girebilmesi için, bugün gerçekleştirilecek Euro Group zirvesi ve euro bölgesi ülkelerinin parlamentolarında onaylanması gerekiyor.