‘Ali Topuz ile Dünya Hali’ne konuk olan Kemerburgaz Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyelerinden Tolga Demiryol, bölgedeki bu yakınlaşmayı Sputnik’e değerlendirdi.
‘AMAÇ AVRUPA’YA ENERJİ İHRAÇ ETMEK’
Görüşmelerdeki asıl amacın Avrupa’ya enerji ihraç etmek olduğunu belirten Demiryol, sözü edilen projelerden şöyle bahsetti:
“Ortaya atılan projelerden bir tanesi Doğu Akdeniz Boru Hattı projesi. Çok uzun bir boru hattı olduğundan, bunun maliyeti çok yüksek, dolayısıyla şu aşamada pek gerçekçi kabul edilmiyor. Bir diğer proje ise doğalgazı sıvılaştırarak tankerler aracılığıyla Avrupa’ya ulaştırmak üzerine kurulu. Bunun için bir takım girişimlerde bulunuldu. Güney Kıbrıs'taki Vasilikos'a sıvılaştırılmış doğal gaz santrali inşa edilmesi söz konusu."
‘TÜRKİYE DENKLEM DIŞI’
Demiryol’un verdiği bilgiye göre, üçüncü seçenek ise İsrail doğalgazının denizin altından geçecek bir boru hattıyla Türkiye üzerinden Avrupa pazarına ulaştırılması. Fakat Demiryol’a göre, bu seçeneğin muhtelif siyasi problemler nedeniyle hayata geçirilmesi çok zor.
“Kıbrıs ve İsrail doğalgazının Mısır’da bulunan sıvılaştırılmış doğalgaz tesislerine gönderilmesi ve buradan dünya pazarlarına ihraç edilmesi söz konusu” diyen Demiryol, bu planın Türkiye’yi denklem dışı bıraktığını ve böylece bir yalnızlaşma hissi yarattığını kaydetti.