Sputnik'in Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre Ankara ateşkes çabalarına "dolaylı katkı" sağladı. Dışişleri kaynakları, ateşkesin sağlanmasıyla ilgili "Türkiye ile İran el ele verdi" şeklinde bir durumun olmadığını vurguladı. Türkiye'nin böyle bir angajmanının bulunmadığını ifade eden kaynaklar, "Bunlara bizim katkı sağladığımız da doğru. Biz ateşkes çabalarına ilgi duyduk ve bu çabalara dolaylı katkı sağladık" ifadelerini kullandı.
Esad karşıtı grupların bulunduğu Lübnan sınırındaki Zabadani kasabası Hizbullah militanları ve Suriye ordusu tarafından kuşatılmıştı.
İdlib yakınlarındaki rejim yanlısı iki Şii köyü "El Fua ve Kefraya" ise muhalif grupların kuşatması altındaydı. Varılan 48 saatlik ateşkes anlaşmasıyla söz konusu yerlerin tahliye edilmesi hedefleniyor.
Öte yandan silahlı muhalif grupların erken saatlerde Şam'ın içine attığı roket ve havan topları nedeniyle en az 32 kişi yaşamını yitirmişti.
'EĞİT-DONAT BİTMİYOR, EĞİTİLENLERİ SAYISI ARTTI'
Dışişleri kaynaklarına göre eğit-donat programının durdurulması gündemde değil ve program genişleyerek sürüyor. Eğit-donat programı kapsamında Türkiye'de ilk olarak 54 muhalif eğitilmişti. Dışişleri kaynakları, şu anda eğit-donat programı kapsamında eğitilenlerin sayısının "iki katına kadar" arttığını ifade etti.
'İNGİLTERE KATKI SAĞLAMAYA BAŞLADI'
'ARURİ ŞU AN TÜRKİYE'DE DEĞİL'
Öte yandan önceki gün İsrail basını, Türkiye'nin ABD'nin baskısıyla Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Salih Aruri'yi sınır dışı etme kararı aldığını yazmıştı. Türk Dışişleri kaynakları, "Aruri şu an Türkiye'de değil" açıklamasını yaparken konuya ilişkin daha ayrıntılı bilgi vermedi.