Zarif, bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bir araya gelecekti. Çavuşoğlu ve Zarif'in görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlemesi de bekleniyordu.
Yeni Şafak gazetesi, Zarif’in Ankara’ya çantasında ‘yeni Suriye haritası’ ile geleceğini yazmıştı. Plan başkent Şam, Lazkiye, Tartus, Zebadani ve Kalamun'u da içine alacak bölge Suriye hükümetinin kontrolünde kalmaya devam etmesini, bu noktalarda yaşayan Sünni nüfusun güvenli bir şekilde dışarı çıkarılmasını, muhaliflerin denetim sağladığı bölgelerde ise yeni bir yönetim birimi kurulmasını öngörüyordu.
SEBEP CUMHURİYET'E YAZDIĞI MAKALE Mİ?
Öte yandan AFP ajansının haberinde, ertelenme gerekçesine dair bir iddia yer aldı. Haberde bazı haber kaynaklarının, Zarif’in Cumhuriyet gazetesinde dün yayımlanan makalesini gerekçe gösterdiği öne sürüldü. Zarif, söz konusu yazıda ABD’nin Ortadoğu’daki politikası eleştirmişti. Zarif, 'İşgalci orduyla demokrasi gelmez' başlıklı makalesinde şu ifadeleri kullanmıştı:
"Şiddete dayalı aşırıcılık günümüzde sadece Ortadoğu bölgesini değil, aslında tüm dünyayı kendisiyle tehdit eden, sınır tanımaz tehlikelerle dolu ve belki de en kronik diyebileceğimiz bir sorun halini almıştır.
Özellikle 2000’li yıllarda İslam ülkelerinde müşahede ettiğimiz siyasi ve askeri müdahaleler çetin şartların oluşmasına neden olmuş, halk avcıları aşırıcı unsurlar için çok müsait bir ortam yaratarak onların arasında en radikal olanların diğerlerine karşı üstünlük elde etmesine ve böylece şiddet yanlısı aşırı grupların oluşmasına imkân sağlamıştır.
'DAİŞ YENİ DEĞİL'
Şu an, Irak’ın Amerika tarafından işgal edildiği zaman şiddet yanlısı aşırıcı grupların bu kargaşadan yaralandığına dair bir görüş birliği var. Çöküş ve kaostan beslenen DAİŞ gibi bir grup, Amerika’nın 2003’te Irak’a saldırmasından sonra gerçekleşen istikrarsızlık ve kaos sayesinde büyüme göstermiştir.
Yine aşırıcı unsurlar Suriye krizi esnasında bölge bulunan bireyler, kuruluşlar ve hükümetlerden aldıkları desteklerin yardımıyla müsait bir ortam elde edip, sahte dava ve ideallerle dev bir yapıya dönüştüler ki, bugün bu unsurlar hatta kendi kurucularını ve destekleyenlerini bile tehdit eder hale gemiştir.
'BOP, ASKERİ MÜDAHALELERE ÇERÇEVE HAZIRLADI'
Ortadoğu toplumlarının sosyal dizaynı için ham çabalar ve askeri müdaheleler, Amerika ve diğer bazı Batılı güçlerin bölge hakkındaki politikalarında ne kadar yanıldıklarının bir göstergesidir. Hedefi Ortadoğu toplumlarını 'demokrasi' bahanesiyle sosyal ve siyasal açılardan dizayn etmek olan sözde 'Büyük Ortadoğu Projesi' teorik anlamda askeri müdahalelere çerçeve hazırlamıştır."
LÜBNAN'DA NASRALLAH İLE GÖRÜŞECEK
Bu arada Zarif, önceden planlandığı üzere Lübnan'a gitti. Zarif'in başkent Beyrut'taki iki günlük resmi ziyareti sırasında, Başbakan Tammam Salam, Dışişleri Bakanı Cibran Bassil, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Hizbullah lideri Seyid Hasan Nasrallah ile görüşmelerde bulunması bekleniyor.