Adalet, Milli Savunma ve İçişleri bakanlıklarının birlikte yürüttüğü, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun uygulanmasına dair yönetmelikte yapılan son değişikliklerin Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla uygulamaya konulması bir oldu. Kilis 7 Aralık Üniversitesi çevresinde 30 gün boyunca tanıtım ve imza standı açmak, basın açıklaması yapmak ve yürüyüş düzenlenmek yasaklandı.
TOPLUMSAL HASSASİYET
"Son dönemde IŞİD Terör örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırıda, Suruç'ta 32 vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve devamında PKK terör örgütü tarafından güvenlik güçlerine saldırılar başlamış ve 20'nin üzerinde şehit verilmiştir. İşyerleri ve araçlaraa yönelik yakma, tahrip etme vb. saldırılar da gerçekleşmiştir. Şehit cenazelerinde toplumsal hassasiyetler ön plana çıkmıştır.
30 GÜN YASAKLAYIN
Yerleşkede yapımı devam etmekte olan camiye kadar olan alan içinde bulunan resmi ve özel öğrenci yurtları, öğrenci evleri ile öğrenci pansiyonları bölgesinde toplumun huzur ve sükununu bozmaya yönelik eylemlerin gerçekleşmesi ve kitlelerin provoke edilmesi mümkün ve muhtemel olduğundan belirtilen alan içerisinde her türlü imza standı, tanıtım amaçlı, çadır kurulması basın açıklaması yapılması ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemesi ve benzeri etkinliklerin yapılmasının 30 gün süreyle yasaklanmasını, olurlarınıza arz ederim."
VALİ ‘OLUR' VERDİ
VALİNİN YETKİSİNE ÇİFTE DAVA
İç Güvenlik Paketi'nin iptali davası Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) beklerken, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve İstanbul Barosu, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına sınırlama getiren Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu Uygulanmasına ilişkin yeni yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay'da çifte dava açtı. Dava dilekçelerinde "açık ve yakın tehlike halinde" vali ve kaymakamlara toplantı ve gösteri yürüyüşünü bir aya kadar erteleme veya yasaklama yetkisi veren değişikliğe iptal istendi. Dayanak 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun iptali istemiyle AYM'ye taşınması da talep edildi.