Bu arada Fransa'nın, Rusya'ya tüm geri ödemeleri ve anlaşmanın feshinden doğan cezai ödemeyi yaptıktan sonra, gemilerdeki Rus teçhizatı da iade etmesi ve bazı donanımlarda potansiyel alıcılara göre değişiklik ve ekleme yapması gerekecek.
Tüm bunların Fransa'ya ne kadara mal olacağı merak konusuyken, Fransız Les Echos gazetesine konuşan Fransa Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü'nden üst düzey araştırma görevlisi Philippe Migault, "Gemilerin yeni alıcılara göre düzenlenmesi ve diğer tüm ödemeler Fransa'ya 1 ilâ 2 milyar Euro'ya mal olabilir" açıklamasında bulundu.
Migault, Mistral anlaşmasının iptaliyle Fransa ile Rusya arasında oluşabilecek stratejik ortaklığın sona erdiğini vurgulayarak, "Fransa, Rusya savunma sanayisine açılan 'altın' kapıları kapattı. Fransa ve Rusya arasındaki özel ilişki artık tarih oldu" dedi.
Mistralleri yapan Fransız Savunma Endüstrisi'nden DCNS şirketi, gemilerin sevkiyatından sonra Rusya'dan başka siparişler almayı umuyordu. Öte yandan Rusya ile savunma sektöründe kârlı anlaşmalar için görüşmeler yapan daha küçük Fransız şirkeleri de, Rusya pazarını terk etmek zorunda kaldı.
Gazetenin aktardığına göre Fransa, gemileri yeniden düzenlemek ve potansiyel alıcılara satmak için acele etmeli. Mistral'lerin dokta bekletilmesi ve bakımı için 1 ilâ 5 milyon Euro kaybeden DCNS şirketi de gemileri elden çıkarmaya çalışıyor.
'DÖRT ÜLKE TALİP'
Diğer yandan Fransa, Rusya ile Mistral gemilerinin sevkiyatına yönelik anlaşma feshedildikten sonra Mistral tipi helikopter gemileri için yeni alıcı arayışında.
Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian da daha önceki açıklamalarında Mistral'lerin Rusya'nın gereksinimlerine ve Rus teçhizatına göre yapılması nedeniyle yeni alıcılar bulmanın zor olacağını söylemişti.
Fransa Dış İlişkiler, Savunma ve Silahlı Kuvvetler Komisyonu üyesi Senatör Hélène Conway-Mouret ise Suudi Arabistan, Mısır, Kanada ve Singapur'un Mistral tipi helikopter gemileriyle ilgilendiklerini söyledi.
Sputnik'e konuşan Hélène Conway-Mouret, "Şimdilik Suudi Arabistan, Mısır, Kanada ve Singapur gemilerle ilgileniyor, ama başka ülkeler de çıkabilir. Mistraller farklı şekilde donatılabileceği için elbette birçok ülke bu gemilerle ilgilenecektir" dedi.
Moskova Merkezli Strateji ve Teknoloji Analiz Merkezi Başkanı Ruslan Puhov'a göre ise, potansiyel alıcılar arasında Hindistan, Vietnam ya da Brezilya var.
MISIRLI GENERAL: MISIR VE SUUDİ ARABİSTAN'IN İHTİYACI YOK
Mısır Askeri Akademisi Danışmanı General Mahmud Halef, Mısır ve Suudi Arabistan'ın Mistral'lere ihtiyaç duymadığını, çünkü bu gemilerin ülke sınırlarının uzağındaki silahlı eylemler için tasarlandığını savundu.
Halef, "Medyada yer alan bu haber beni çok şaşırttı. Mısır'ın helikopter gemilerine ihtiyaç olacağı bir yerde askeri operasyon yürüteceğini hayal etmek bile zor. Kızıl Deniz ile Akdeniz kıyılarında Arap ülkeleri var, bu yüzden Mısır ve Suudi Arabistan, bu bölgelerde bu türden gemilere ihtiyaç duymuyor" dedi.
Mısırlı general, "Silahlar, boşu boşuna alınmaz. Bir ülkenin aldığı silahın türü, askeri operasyonun yapılabileceği bölgeye ve olası tehdit kaynaklarına bağlıdır. Bu nedenle, Mısır ve Suudi Arabistan'ın Mistral'leri almayacağı kesinlikle açık" diye ekledi.
Diğer yandan bazı uzmanlar, Fransa yönetiminin kasıtlı olarak medya üzerinden Mistral'ler etrafında yapay haberler yarattığını düşünüyor. Uzmanlara göre, Fransız yetkililer, gemiler için alıcı arayışının uzun ve zor geçeceğinin farkında ve bu yöntemle, muhalif partilerin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a yönelik sert eleştirilerinin etkisini yumuşatmayı amaçlıyorlar.