Araştırma ekibinin 7 yıl süren çalışmalar sonunda hazırladığı bilimsel araştırma 'British Medical Journal' (BMJ) dergisinde yayınlandı. Yazıda, acı sevenlerin araştırma süresince daha az ölüm rizikosu olduğunun belirlendiği yer aldı.
Acı biberin acı olmasını sağlayan 'Kapsaisin'nin krebs hücrelerinin oluşmasını engellediğini ifade eden araştırmacılar kalp kan dolaşımı hastalıkları, kanser ve solunum yolu hastalıklarına bağlı ölüm rizikolarının, acı sevenlerde diğerlerine oranla yüzde 14 daha az görüldüğünü belirtti.
Baharatın antibakteriyel özelliğine dikkati çeken bilim insanları, araştırmaya katılanlardan herhangi bir enfeksiyonla yaşamını yitirenlerin sayısının oldukça az olduğunu yazdı.
ARAŞTIRMA 500 BİN KİŞİ İLE YAPILDI
Acı araştırması Çin’in değişik kentlerinde yaşayan 500 bin kişi arasında yapıldı. Bu kişiler sürekli olarak merkeze beslenme şekilleri konusunda bilgi aktarmış. Yedi yıl süren araştırmalar esnasında toplam 22 bin 224 kişi hayatını kaybetti. Araştırmaya katılanların yüzde 57’si yaklaşık olarak haftada bir acılı yerken, yüzde 31’i haftada altı-yedi gün acılı yedi. Kalan yüzde 12 kişi ise haftada bir-iki veya üç-beş kez acılı yemekler tüketti. Değişik acı kırmızı biber çeşitleri, yemeklerde baharat olarak kullanıldı.
Acılı yiyen erkek ve kadınlar arasında ölüm rizikosunun aynı oranda olduğu araştırmada saptandı, fakat alkol kullananların diğerlerine oranla daha güçsüz olduları da araştırmada yer aldı.