Türkiye'de 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz kişilere ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde engelli olanlara aylık bağlanmasını düzenleyen 2022 sayılı kanunda 2013 yılında bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme ile, aylık bağlanırken "kişisel gelirin esas alınması" yerine "hane halkı gelirinin esas alınması" şartı getirildi, nafaka bağlanmış olanlar ve nafaka bağlanması mümkün olanlara aylık verilmemesi şartı eklendi. Yine 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu'nda da 2014 yılında gerçekleştirilen değişiklikle de evde bakım desteği sunumu için 2022 sayılı Kanun'dakine benzer bir değişiklik yapıldı.
CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan Kanun Teklifi 2022 ve 2828 sayılı kanunlarda çeşitli değişikliklerle 2013 yılından bu yana yaşanan mağduriyetleri gidermeyi amaçlıyor. Kanun Teklifi, aylık alacak kişilerin tespitinde hane halkı toplam gelirinin değil, bireyin bizzat fiilen eline geçen gelirin dikkate alınmasını düzenliyor. 11 maddelik teklif ayrıca "nafaka bağlanmış veya nafaka bağlanması mümkün olanlar"a muhtaçlık aylığının verilmemesi şartını da kaldırıyor. Böylece miktarına bakılmaksızın salt nafaka alındığı için yaşanan hak mağduriyetlerini de önlenmesi amaçlanıyor.
CHP'li Engin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yapılacak yeni değişiklik ile bu aylıklara hak kazanan yurttaşların bağımsız birer birey olduğu anlayışından yola çıkılmak istenmekte ve hak sahiplerini diğer aile bireylerine, birlikte yaşadığı kişilere bağımlı kılan düzenlemeden geri dönülmesi amaçlanmaktadır. Böylece, engelli ve yaşlı yurttaşların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri ve sosyal, toplumsal, ekonomik ve kültürel yaşama katılabilmelerinde önemli bir aşama kaydedilmesi mümkün olacaktır" dedi.