Wikileak tarafından ‘Hedef Tokyo’ adı verilen belgelere göre, Japonya’dan üst düzey isimler ve bakanlık binalarına ait 35 telefon numarası NSA tarafından sekiz yıl boyunca dinlendi.
Bazı numaralara ait kayıtların bazılarının ‘çok gizli’ ibaresiyle arşivlendiğini belirten Wikileaks, ABD’nin Tokyo hükümetinin ekonomi, küresel ısınma stratejileri ve iki ülke arasındaki ilişkilere ait önemli bilgilerinden bu sayade haberdar olduğu kaydetti.
Öte yandan, Wikileaks NSA'in topladığı istihbaratın bir bölümünün Avustralya, Kanada, İngiltere ve Yeni Zelanda'yla da paylaştığını da aktardı. Dinlenen isimlerin arasında Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin olup olmadığı ise bilinmiyor.
‘BURADA TEK BİR KURAL VAR, O DA HİÇBİR KURALIN OLMADIĞIDIR’
Yayınlanan belgeleri değerlendiren Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, “Bu belgeler, Japon hükümetinin gizlilik konusunda ne kadar endişeli olduğunu ya da küresel iklim değişikliği önerisi ya da diplomatik ilişkilerinin altının oyulmaması için ABD’ye ne kadar az şey anlattığını bizlere gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Assange, “Japonya’nın çıkaracağı ders şu: izlemenin küresel süper güçlerinin onurlu ve saygın davranmasını beklemeyin. Burada sadece bir kural var, o da hiçbir kuralın olmadığıdır” dedi.
JAPONYA SESSİZLİĞİNİ KORUYOR
Japonya hükümeti ise, Wikileasks’in yayınladığı belgelere ilişkin sessizliğini koruyor.
Wikileaks daha önce de, ABD’nin NSA aracılığıyla Fransa, Almanya ve Brezilya’yı dinlediğini ortaya koyan belgeler yayınlamıştı.