Atıl haldeki 150 yıllık Arap İzzet Paşa Köşkü, bahçesiyle birlikte 3 bin 571 metrekarelik alan üzerinde kurulu. Üç kattan oluşan binada 18 oda, 5 salon ve 5 banyo bulunuyor. Rus devrimci Troçki’nin sürgünde olduğu dönemde dört yıl boyunca yaşadığı bu bina, şimdi satılmayı bekliyor.
Bakımsızlıktan harabeye dönen köşk için 4 milyon 400 bin dolarlık (yaklaşık 12 milyon lira) satış bedeli belirlendi. Binanın özel mülk olarak mı kullanılacağı yoksa müzeye mi dönüştürüleceği ise henüz belirsiz.
2013 yılında İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Troçki’nin evi olarak anılan kagir yapının, sit alanı olması sebebiyle kültürel tesise dönüştürülmesine karar vermişti. Fakat yapı müzeye dönüştürülmedi. Binanın sahibi ise özel bir emlak şirketi aracılığıyla tarihî köşkü satışa çıkardı.
‘TROÇKİ’NİN MEKSİKA’DAKİ MÜZE EVİ TURİST AKININA UĞRUYOR’
Sputnik’e konuşan Ceki Gayrimenkul Büyükada Temsilcisi Özer Çelik, satış için hukuki açıdan hiçbir engel olmadığını belirterek, mülk sahiplerinin binanın müzeye dönüştürülmesinden yana olduğunu söyledi. Rus yatırımcılara çağrıda bulunan Çelik, “Troçki’nin sürgün yıllarında Meksika’da kaldığı ev bugün çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor. Biz de binayı Rus yatırımcıların almasını ve müzeye dönüştürmesini istiyoruz. Böylece hem devletimize hem de Adalar’a kültürel alanda katkı sağlanır” dedi.
Meksika’da, 1940 yılında bir cinayete kurban giden Troçki’nin bu ülkede yaşadığı ev, yıllar sonra müzeye dönüştürülmüştü.
TROÇKİ, DÖRT YIL BOYUNCA BÜYÜKADA’DA YAŞAMIŞTI
1917 Devrimi’nde ve Sovyetler Birliği'nin kurulmasında öncü rol oynayan Troçki, Josef Stalin ile giridiği iktidar mücadelesini kaybedince, karşı devrimcilik yapmakla suçlanarak sürgün edilmiş, 1929 — 1933 yılları arasında çok sıkı güvenlik önlemleriyle korunarak İstanbul Büyükada'da yaşamıştı.
Troçki, Büyükada’da yaşadığı bu dönemde Sürekli Devrim, Stalin Grubunun Hatası, Rus Devrimi Tarihi, Çin Devrimi'nin Sorunları ve Hayatım gibi birçok eser yazmıştı.