Ekonomi ve ticaret bakanları, Maui Adası'nda 31 Temmuz'a kadar sürecek toplantıda vergileme, patentler, telif hakları, ilaçlar, devletin yetkileri gibi zorlu konularda uzlaşma arayacak.
JAPONYA UMUTLU, KANADA TEMKİNLİ
Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari, TPP'nin geleceğini belirleme açısından toplantının çok önemli olduğunu söyleyerek, "Tüm ülkelerin bugünkü görüşmeye sonuncu görüşme kararlılığıyla katılacağına inanıyorum" dedi.
Kanada Ticaret Bakanı Ed Fast ise daha temkinli davranarak, "Daha fazla süt ürünü ithalatına karşı çıkıyoruz. Bu durum, ABD ile Yeni Zelanda'yı rahatsız ediyor. Bu nedenle, daha yapılacak çok iş var" ifadelerini kullandı.
OBAMA'YA VERİLEN YETKİ YETERLİ OLMAYABİLİR
TPP görüşmelerinde bu hafta bir uzlaşma sağlanamaması durumunda, ABD'de 2016'da yapılacak başkanlık seçimlerinden önce anlaşmanın imzalanması çok fazla mümkün gözükmüyor.
Müzakereleri 2008'de başlayan TPP, ABD, Japonya, Avustralya, Brunei, Malezya, Yeni Zelanda, Vietnam, Meksika, Singapur, Kanada, Peru ve Şili olmak üzere Pasifik Okyanusu'na kıyısı bulunan 12 ülke arasında müzakere ediliyor.
ABD Senatosu, Haziran ayı sonunda Başkan Barack Obama'ya 'Ticareti Geliştirme Yetkisi' (TPA) verilmesine ilişkin tartışmalı yasa tasarısını onaylamıştı. Obama böylece TPP gibi serbest ticaret anlaşmalarının müzakerelerini 'hızlandırma' imkanını elde etmişti.
Küresel ekonominin yüzde 40'ını temsil edecek TPP'nin Obama'ya verilen bu yeni yetki sonrası sene sonuna kadar hayata geçirilebileceği belirtiliyor. Buna karşın, ABD ve Avrupa Birliği arasında müzakere edilen TTIP'in 2017'den önce yürürlüğe girmesi mümkün görünmüyor.