SPUTNİK muhabirine konuşan Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar bu ziyaretin Dzerjinsk ve Marmaris şehirleri arasında 1997 yılında imzalanan kardeş şehir protokolü çerçevesinde düzenlendiğini söyledi.
Dzerjinskiy, Marmaris’in çok daha önceleri yani 1997 yılında, bizim görevimizden önce, imzalanan bir protokol kapsamında kardeş şehir ilan edilmiş. Biz 2004 yılında göreve geldiğimizde aradan bir yıl geçince Dzerjinskiy kardeş şehrimize onlardan gelen bir delegasyona karşılık iadeyi ziyarette bulunduk. O zamanki belediye başkanı ve ekibi tarafından çok sıcak bir ilgiyle karşılaştık. Daha sonra bu iletişimde nedense kesilme oldu, bir bağlantı kurulamadı ve iletişim eksikliği oldu. Son birkaç yıldır bunu düşünüyorduk. Çünkü kağıt üzerinde bir kardeş şehir anlaşmasının olması doğru bir şey değildi. Bu ilişkilerin devam etmesi gerekiyordu. Ve bugünkü tarih itibarıyla Dzerjinskiy’e geldik ve oradaki meslektaşlarımızı ziyaret ettik. Kendilerini bu birlikteliğinin devamlılığı olması açısından Marmaris’e davet ettik. Dzerjinskiy’nin bir yıl önce göreve gelmiş belediye başkanı var, o da daha önce belirlenmiş bir program nedeniyle Kırım’da bulunuyormuş. Onun için onunla bu ziyaret sırasında karşılaşamadık, ama diğer butün başkan yardımcılarıyla beraber idik. Onların toplu ziyaretiyle birlikte hem protokolü yeniden gözden geçirilip daha neler yapılabilir, bu protokol kapsamına daha neler dahil edilebilir konuları ele alabileceğiz hem de devam eden sosyal ve beşeri ilişkilerimize ne gibi ilaveler yapabiliriz bunlar üzerinde görüşmelerimiz olacak. İmzalı bir protokol var, bunu devam ettirmek de her iki tarafın da görevidir diye düşünüyoruz. Bu sorumluluk içerisinde ziyaretimizi gerçekleştirdik. Bizi de çok iyi ağırladılar, sağolsunlar. Bundan sonra da bu ilişkiler daha iyi devam edecek.
Kardeş şehir ilişkileri dünyada çok yaygındır. Bunun temelinde yatan başlangıçta sosyal ve kültürel faaliyetlerde birbirleriyle iletişim içinde olmak ve değişik ziyaretlerin gerçekleştirmektir. Zaman içerisinde de bu teknik anlamda da kendini gösterir. Belediyeler teknolojik olarak hizmet kalitesini daha iyi yapabilmek, yatırımlarını daha iyi yapabilmek için üstün yönlerini birbirlerini anlatırlar, yada zayıf yanları olanlar bunları öğrenirler. Bununla beraber kent içerisindeki eğitim kurumlarda, sportif faaliyetlerde değişik mübadeleler başlar. Her iki şehrin de kendi geleneksel hale getirdikleri etkinliklerinde birbirlerine destek olurlar. Sportif etkinliklerde birbirleriyle istişare halinde olurlar. Bunun örneklerini istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Tabii bu zaman ve imkan meselesi.
Türkiye’den kardeş şehir temsilcilerini Rusya’da görmekten mutlu olduklarını söyleyen Dzerjinskiy Belediye Başkan Birinci Yardımcısı Nikolay Fedyuşkin uzun aradan sonra tekrar ilişkilerin canlanmasından yana olduklarını söyledi.
Henüz 2005 yılında, kardeş şehir ilişkileri kapsamında Marmaris Belediyesinden bir heyet bizi ziyaret etmişti. Sonra da Dzerjinskiy Belediyesinde yönetim değişikliği oldu. İlişkiler daha birkaç yıl sürdü, ama sonra nedense işbirliğimiz yavaşladı. Şimdi de Türk tarafından görüşme teklifi geldi. Biz de bu teklifi memnüniyetle karşıladık ve kendileriyle görüşerek gelecek için planlarımızı belirledik. Biz de onları ziyaret edeceğiz, onlar da bize tekrar gelecekler. İşbirliğimiz öğrenci grupları değişimi ve bazı ekonomik projelerin gerçekleştirmesi şeklinde devam edecektir diye düşünüyorum. Marmaris’in çok zengin turizm olanakları var, bizim ise Moskova'ya yakınlığımız var. Yani birbirimize sunabileceğimiz imkanlar var.