Rus politika uzmanı Stanislav Tarasov’a göre, Erdoğan IŞİD'e yönelik operasyonlar için Çin'den destek isteyecek.
'ÇİN VE RUSYA MUHTEMEL IŞİD TEHDİDİ ALTINDA'
Pekin’den gelecek desteğin Türkiye'deki istikrar için de önemli olduğunu belirten Tarasov, "Çin de, Rusya gibi IŞİD ile mücadelenin nasıl yürütüldüğünü dikkatli şekilde takip ediyor. Çünkü iki ülke için de radikal terör tehdidi mevcut. Özellikle, Çin'de yaşayan Müslümanlar göz önüne alındığında Pekin yönetimi için ileride yaşanabilecek olası IŞİD tehdidini ortadan kaldırmak önemli bir görev" yorumunda bulundu.
'UYGUR TÜRKLERİ KRİZİ İKİLİ İLİŞKİLERİ ETKİLEMEMELİ'
Türkiye'deki Çin karşıtı eylemlerin belirli grupların faaliyetleri olduğunu belirten Su, iki ülke arasında tarihi, kültürel ve dinsel faktörlerin oluşturduğu etnik sorunların bulunduğunu ifade etti.
Bu sorunlara rağmen Türkiye ve Çin'in devletler bazında köklü ilişkilere sahip olduğunu söyleyen Su, "Birçok konuda iki ülke benzer yaklaşımlara sahip. İki ülkenin ekonomik çıkarları birçok alanda birbiriyle örtüşüyor. Bu nedenle, Çin karşıtı gösterilerin ikili ilişkiler için ciddi bir etki yaratacağını düşünmüyorum. Ziyaretle birlikte etnik düzeydeki ilişkilerin de olumlu yönde gelişmesini umuyorum" dedi.
FÜZE ANLAŞMASI NE OLACAK?
Stanislav Tarasov'a göre, anlaşma geçerliliğini korumaya devam edecek. Anlaşmanın iki ülke ilişkilerine katkı sunacak önemli bir ekonomik hamle olacağını düşünen Tarasov, bu sayede işbirliğinin de ciddi ve sağlam bir seviyeye yükseleceğine inanıyor. Türkiye'nin şu anda karşı karşıya olduğu tehdit göz önünde bulunduğunda, anlaşmanın yapıcı bir ekonomik kontrat olacağını belirten Tarasov, "Tabii bu adımla birlikte, Türkiye, NATO ile arasına bir mesafe koyacak. IŞİD ile mücadelede NATO'nun desteğine güvenen Türkiye, şimdilik füze konusunda adım atmamayı tercih edebilir. Çünkü anlaşmanın ekonomi, savunma ve askeri teknoloji alanlarındaki unsurları, ikinci ya da üçüncü planda kalacak" dedi.