Putin, Moskova yakınlarındaki Novo-Ogartovo rezidansında düzenlenen hükümet toplantısında, Başbakan Dmitri Medvedev'in bu konudaki görüşünü sordu.
Medvedev'in, "Bence daha önce siyah havyar için yapılanlara benzer sert önlemler alabiliriz" sözüne karşılık Putin, "O halde Bakan Tkaçyov 'un önerisini kabul edelim. Başbakanlık İdaresi ile hükümetten, bu konuyu hukukçular ile görüşerek ilgili kararın alınmasını istiyorum" dedi.
Yaptırım listesinde bulunan ülkelerden getirilen gıda ürünlerinin sınırda imha edilmesi önerisine Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'ndan da destek geldi.
Duma'nın tarım işlerinden sorumlu komitesinin başkanı Nikolay Pankov, "Bu tür önerileri destekliyorum" dedi. Milletvekili, bu uygulamadan Rus tarım üreticileri ve vatandaşların da kazançlı çıkacağını söyledi.
Pankov, "Bu uygulama, hükümet kararnameleriyle veya Rusya Bitki Koruma ve Karantina Federal Servisi Rosselhoznadzor'un kural değişiklikleriyle düzenlenebilir. Ancak bu mekanizmanın bir an önce uygulanması gerekiyor. İhtiyaç olursa, tarım işlerinden sorumlu komitemizde ilgili tasarıları da incelemeye hazırız" şeklinde konuştu.
Öte yandan Rusya Devlet Başkanlığı İnsan Hakları Konseyi, yaptırım listesinde bulunan ülkelerden getirilen gıda ürünlerinin Rusya'ya sığınan Ukraynalı mültecilere verilmesini teklif etti.
Sivil Toplumun Gelişimi ve İnsan Hakları Konseyi üyesi Yevgeniy Bobrov, Moskova Konuşuyor radyosuna yaptığı açıklamada, "Ben, gıda ürünlerinin sınırda imha edilmesi önerisine kesinlikle karşıyım. Bu ürünlerin ülkeye girişi engellenebilirse engellensin. Engellenemiyorsa el konularak düşük gelirli ailelere verilsin. Özellikle Ukraynalı mültecilerin buna çok ihtiyacı var" ifadesini kullandı.
Sivil toplum kuruluşları ile İnsan Hakları Konseyi'nin aktif olarak ilgili tartışmalara katılacağını belirten Bobrov, Rusya'ya sığınan Ukraynalı mültecilerin büyük yardımlara ihtiyaç duyduğunu ve gıda ürünlerini sınırda imha etmenin yanlış olduğunu kaydetti.