Yeşil Hat'tın kuzeyinde bu güven eksikliğinin en önemli tezahürü modern Kıbrıs Türk bilincine yerleşen klişeler ve ön yargılardır. ‘Rumlar çözüm istemez zira çözüm menfaatlerine hizmet etmez' söylemi bugün Kıbrıs'ın kuzeyinde dillendirilen önyargıların başında gelir.
Sputnik, Kıbrıs sorununun geleceğini Kıbrıs Rum entelektüel kesiminin yeni jenerasyonun temsilcilerinden Türkolog — tarihçi Sotos Ktoris ile masaya yatırıyor. Ktoris'in Kıbrıs betimlemesi adadaki ön yargılara set çeker nitelikte. Ktoris anlatımı ve yorumlarıyla, adanın kuzeyinde sanılanın aksine Kıbrıs Rum toplumunun barış atılımı için sabırsızlandığını gözler önüne seriyor. Federal çözüme ve Kıbrıs'ta Türk-Yunan yakınlaşmasına verdiği destekle, Ktoris'in yorumları Kıbrıs'ın mukadderatını yakından takip edenler için ‘tatlı bir sürpriz' teşkil ediyor.
İLK DEFA ÇÖZÜM İÇİN UMUT VAR
Kıbrıs Rum entelektüel kesiminin yeni jenerasyonun temsilcisi Ktoris, Kıbrıs'taki son gelişmeleri nasıl tahlil ediyor? Adada en nihayetinde çözüm ışığı ufukta belirdi mi? Sputnik'in sorularını yanıtlayan Ktoris, KKTC lideri Mustafa Akıncı'nın son seçim zaferiyle adada uzun zamandan beri ilk defa çözüm yolunda umutların artmış olduğuna işaret ediyor. Uzun zamandan sonra ilk defa iki toplum Kıbrıs sorununun çözümünü gerekli addediyor.
KIBRISLI RUMLAR TÜRKİYE'YE GÜVENMİYOR
Yeni süreçte Kıbrıslı Rumlar Türkiye'nin Kıbrıs politikasına kuşkuyla yaklaşmaya devam ediyor. Ktoris bu noktanın altını özellikle çiziyor. Ktoris'e göre, Ankara bir an evvel Kıbrıs Rum toplumuna çözümü desteklediğini göstermeli. Aksi takdire hali hazırdaki çözüm çabaları bir karşılıklı suçlama oyunundan öteye gitmeyecek. Kıbrıslı Rumların perspektifinden bu karşılık suçlama oyununun nihai durağı ‘KKTC' denilen yapının uluslararası arenada statüsünün yükseltilmesi.
Ktoris'e göre Türkiye'nin gerçek planı önümüzdeki haftalarda ve aylarda ortaya çıkacak. Özellikle Ankara'nın garantörlük konusunda sergileyeceği tavır belirleyici olacak.
ÇÖZÜM İÇİN İKİ TARAFA DÜŞEN ÖDEV
Ktoris, Kıbrıs sorununun çözümünün sadece Türkiye'nin uğraşıyla sağlanabileceğine inananlardan değil. Çözüm için ilgili tarafların omuzlarına düşen sorumluluklar var. İki taraf ortak çabayla Yeşil Hat'tın her iki kesiminde de ‘federasyon kültürünü' geliştirmeli. İki toplum bir arada, barış içerisinde yaşamayı yeniden öğrenmeli. Bu hedefin başarıya ulaşması için, Kıbrıs Rum tarafı, karşıt milliyetçiliklerin adayı savaşa götürdüğü gerçeğini kendi halkına anlatmalı. Aynı zamanda, ‘öteki unsurun' acıları tanınmalı ve kanıksanmalı. Siyasi çözüm ancak bu şekilde garanti altına alınabilecek.
ÇÖZÜM HEM ADALILARIN HEM DE TÜRKİYE'NİN YARARINA
Sputnik'e özel açıklamalarda bulunan Ktoris, bugünkü konjonktür ışığında Kıbrıs sorununun çözümünün ilgili tüm tarafların amaçlarına hizmet ettiğini vurguluyor. Türkiye açısından Kıbrıs'ta temin edilecek bir ‘başarı öyküsü' ülkenin Avrupa serüvenini yeniden canlandıracak. Aynı zamanda Türkiye enerji satrancında merkez ülke rolüne soyunacak. Bu şekilde Türkiye ekonomisi canlanacak.
Öte yandan Akıncı'nın Kıbrıs Türk liderliğine seçilmesiyle beraber, Kıbrıslı Türklerin çözüm iradesinin de belirgin bir şekilde ortaya çıktığı vurgulanmalı. Ktoris özel olarak bu noktanın altını çiziyor. Ktoris'e göre, Kıbrıs sorununun çözümü Kıbrıs Türk kimliğinin adadaki varlığını garanti altına alırken, Kıbrıs Rum tarafınca ‘tehdit' olarak algılanan Türkiye'nin adadaki gölgesini Kıbrıs'tan uzaklaştırmakta.
KİLİSE DE ‘BARIŞ' DEMEK ÜZERE
Sputnik'in, Ktoris ile gerçekleştirdiği röportaj Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'nin Rum lider ve ‘Kıbrıs Cumhuriyeti' (1963 yılından beri Rum tarafının kontrolündeki) Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği özel zirveye denk geldi. Zirve sonrasında Kıbrıs Kilisesi, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olumlu mesajlar verdi. Kilise, Anastasiadis'in barış görüşmelerini ve çabalarını destekliyor.