‘Ali Topuz ile Dünya Hali’ne konuk olan İMC TV Ekonomi Editörü Gülşah Karadağ, konuya dair değerlendirmelerde bulundu.
‘BANKA BEŞ YIL ÖNCE KURULMUŞ OLSAYDI…’
Banka’nın BRICS’i oluşturan ülkeler içerisindeki ekonomik ilişkileri daha da ileri götüreceğini belirten Karadağ, şunları söyledi:
“Kalkınma Bankası'nın ileriki yıllarda diğer gelişmekte olan ülkelere de katkı sağlaması bekleniyor. Örneğin bu banka bundan beş yıl önce kurulmuş olsaydı, Yunanistan buradan destek alabilirdi. Böylece Avrupa’nın ve IMF’nin Yunanistan üzerindeki baskısı azalırdı. Belki de Yunanistan, Euro Bölgesi dayatmasına karşı biraz daha bağımsız hareket etme olanağı bulurdu.”
IMF ve DÜNYA BANKASI NEDEN ELEŞTİRİLİYOR?
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın İkinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından kurulduğunu hatırlatan Karadağ, “Bu oluşumlar yeniden kalkınma ve yapılanmaya destek amacıyla kuruldu. Fakat bu iki kuruluş, gelişmekte olan ülkelere ayırdıkları fonlarla, bu ülkelerin ekonomilerini, siyasetlerini, mali durumlarını doğrudan etkiledikleri ve hakim ülkelerin çıkarlarıyla ilerleyen bir yapılanma yürüttükleri için eleştiriler aldı” ifadelerini kullandı.
‘BRICS ÜLKELERİNİN NÜFUSU ÜÇ MİLYARI AŞIYOR’
‘BEŞ ÜLKE DE EŞİT OY HAKKINA SAHİP’
Dünya Bankası’ından farklı olarak, BRICS ülkelerinin kalkınma bankasında eşit oy hakkına sahip olduğunu kaydeden Karadağ, “Biz BRICS Kalkınma Bankası diyoruz fakat oluşumun asıl adı Yeni Kalkınma Bankası” diye konuştu.