İRAN'DAKİ ASKERİ TESİSLERİN DENETİMİ
Arakçi, Parçin'deki askeri tesisin denetlenmesi ve ek protokollere ilişkin bir soru üzerine ise ek protokollerin gelecekte uygulanacak bir konu olduğunu belirterek, "Elbette uygulama zamanına geldiğimizde ek protokoller çerçevesinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na gerekli izinleri vereceğiz. Nükleer harici tesislere erişmek de uluslararası standartlar ve ek protokoller çerçevesinde olacak" açıklamasında bulundu.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Arakçi, İran'ın dondurulmuş mal varlıklarının da anlaşma kapsamında her ay 700 milyon dolar olmak üzere serbest bırakılacağını belirterek, "Yaptırımların kaldırılmasından sonra bu varlıklar serbest kalacak ve sahiplerine teslim edilecek. İran'a ait olan dondurulmuş her mal varlığı serbest bırakılacak" diye konuştu.
‘İRAN'IN DIŞ POLİTİKASI GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ DEVAM EDECEK'
"Nükleerde anlaşma yapılması, otoriter düzene, ABD'nin düşmanca politikalarına ve bölgedeki dostlarımızı desteklemeye yönelik siyasetimizin değiştiği manasına gelmiyor. Karşı taraftan da bir beklentimiz yok. Nükleer meselenin çözümü ve anlaşmaya varılması sadece İran ve ABD arasındaki meselelerden birinin yönetimiyle ilgili ve bu da iki ülkenin ilişkilerinin normalleşmesi anlamına gelmiyor. Anlaşmanın diğer meselelere etkisi yok. İran'ın dış politikası geçmişte olduğu gibi devam edecek."
Arakçi 10 yıl olarak belirlenen İran'ın nükleer programındaki BM denetiminin ABD yönetimi tarafından 15 yıla çıkarılacağı şeklindeki iddialara ilişkin de BMGK tarafından onaylanan anlaşmada belirtilen tarihin oldukça açık olduğunu ve denetimlerin 5 yıl daha uzatılmasının mümkün olmadığını belirterek, "Bu konuda bir belirsizlik yok. 10 yıldan öteye bir tarih söz konusu değil" şeklinde cevap verdi.