Sputnik Türkiye'ye konuşan Savunma Sanayii Müsteşarlığı Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi Daire Başkanı Ata Şenlikçi, "Savaşmak istemeyen teknolojileri üreten savunma sanayii teknokratları üretmeye çalışacağız" dedi.
Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile aralarında ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, MİLSOFT, FNSS ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TAI) de bulunduğu şirketler arasında imzalanan işbirliği protokolleri ile hayata geçirildi. Bugüne kadar programa dahil olan ODTÜ, Gazi Üniversitesi ve Abdullah Gül Üniversitesi'nin ardından Ankara Üniversitesi de 20 Temmuz'da imzalanan protokolle programa dahil oldu.
BİLGİ TRANSFERİ DAHA SİSTEMATİK HALE GELECEK
Program kapsamında savunma sanayi şirketleri ile üniversiteler arasındaki bilgi transferi daha sistematik hale gelecek. Lisansüstü eğitim alacak olan öğrenciler, savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilecek. Savunma sanayi şirketlerinde çalışanlar da üniversitelerde savunma sanayi sektörünün öncelikli alanlarında akademik çalışmalar yapacak.
Konuyla ilgili Sputnik'e bilgi veren Şenlikçi, programın esas amacının savunma sanayiine hizmet eden kişilerin heyecanını ve bilgisini arttırmak olduğunu ifade ederken "Savunma sanayiinin kendi içerisinde de canlanması gerekiyor. Bu program, sürekli ihtiyaç duyulan yeni teknolojilerin savunma sanayii alanında çalışanlar tarafından da durağanlığının ortadan kaldırılması için yapıldı. Sektörün de ihtiyaç duyduğu diğer yan tedarikçilerin de sürekli bu konuda düşünce üretmesi, teknoloji üretmesi, hareket halinde olması için, canlı kılmak için ortaya konulmuş bir program bu" diye konuştu.
PROGRAMIN ULUSLARARASI ÖLÇEĞE YAYILMASI PLANLANIYOR
Programın uluslararası ölçeğe yayılması yönünde bir düşüncelerinin de olduğunu kaydeden Şenlikçi, "Ama tabii bu düşünce tek yönlü düşünce değil. Ülkeler arası ilişkilerin daha estetik hale gelmesini de gerçekleştiren, aslında savaşmak istemeyen teknolojileri üreten savunma sanayii teknokratları üretmeye çalışacağız" dedi. Savunma sanayiinin asıl amacının ülkeler arasında savaş çıkmasını önlemek olduğunu ifade eden Şenlikçi, "Bu manada tek boyutlu, tek uluslu bir iş değil bu, çok uluslu bir işbirliğinin her zaman iç içe girebileceği program bu" diye konuştu.