"Sorumluluk sahibi liderler olarak Güney Amerika halklarının istikrarsızlaştırılması çabalarına karşı tepkisiz kalamayız" diyen Kirchner, Arjantin'deki "akbaba fonlarının" temerrüde uğrayan tahviller nedeniyle ülkeyi dava etmeleri durumuna da değindi.
Kirchner, MERCOSUR'un kuruluşunda kabul edilen, hükümeti demokrasi dışı yöntemlerle iş başına gelen ya da görevden alınan ülkenin üyelikten çıkarılacağı yönündeki hükümleri överek, "Demokrasilerimizi hiç olmadığı kadar güçlendirdiğimizi düşünüyorum" dedi.
Bölgesel sorunların çözülmesinde Güney Amerika Uluslar Topluluğunun (UNASUR) çabalarını da öne çıkaran Arjantin Devlet Başkanı, topluluğun belki de Birleşmiş Milletlerin (BM) pazarlamasına sahip olamayacağını ancak sorunların çözümüne sıra geldiğinde ne kadar verimli ve etkin olduğunu kanıtladığını vurguladı.
BM'deki bazı ülkelerin hegemonik pozisyonlar kazandığını dile getiren Kirchner, "Burada tüm ülkeler olarak eşitiz. Burada 5-6 ülkenin bir taslağı veto edebileceği Güvenlik Konseyi yok" ifadesini kullandı.
Kirchner, MERCOSUR'un yalnızca ekonomi ve ticaretten ziyade, siyasi aklı pekiştirmesini de umut ettiklerini, bunun demokrasiyi ve aynı zamanda sosyal büyümeyi güçlendireceğini sözlerine ekledi.