Moldova, 27 Haziran 2014 tarihinde, AB ile ortaklık anlaşmasını imzaladı. Anlaşma, 2 Temmuz 2015'te parlamentonun onayını aldı.
Dodon, Rossiya-24 televizyonuna demecinde, "Vaatler çoktu, özellikle de ihracatın artması, bütçenin desteklenmesi, yabancı yatırım girişi bekleniyordu" dedi.
"Tam bir yıl geçti. Moldova'nın ihracatı yüzde 13 düştü. Piyasalarımızı Avrupa'dan ürünlere açtığımız için yerel üreticiler rekabet edemez oldu" diyen Moldovalı siyasetçi, yerli ürünlerin Avrupa piyasasına çıkamamasının yanı sıra, Avrupa ile bütünleşmeden önce ülkenin ticaret dengesinde önemli bir paya sahip Rus piyasasının kaybedildiğini kaydetti.
Dodon, "Rusya'ya ihracat yüzde 50 düştü. Birkaç ay içerisinde neredeyse tüm ekonomik tesisler iflasın eşiğine geldi" diye konuştu.
'VAATLER BOŞ ÇIKTI'
Yatırım vaatlerinin de boş çıktığını ifade eden Sosyalist siyasetçi, "Ülke daha da fakir oldu. İnsanlar, Avrupa ile bütünleşmenin, resimde gösterilenden farklı olduğunu anlamaya başladı. Beş yıl önce Avrupa ile bütünleşmeyi halkın yüzde 60-70 destekliyordu, bugün bu oran yüzde 35'e geriledi. Avrupa ile bütünleşmeye ve iktidara güven ciddi şekilde düştü" yorumunda bulundu.
Ülke ekonomisinin bulunduğu zor durumu "temerrüt öncesi" olarak nitelendiren Dodon, "Bu durumdan tek çıkış yolu, Avrupa yanlısı koalisyonun yerine iktidara, Rusya ile yakınlaşma politikasını izleyecek Moldova yanlısı siyasi güçlerin gelmesi" görüşünü dile getirdi.