2. İdare Mahkemesi tarihi yarımadayı imara açan koruma amaçlı uygulama planındaki 61 maddeden 37'sini iptal etti. Böylece Yedikule Bostanları'ndan Kumkapı'ya kadar pek çok alanda yapılaşmanın önüne geçilmiş oldu. Sirkeci Garı alanının ise kültürel amaçlı kullanılmasına karar verildi.
İptal kararı, İstanbul'un kültürel yapısı için alınmış tarihi bir karar niteliği taşıyor. Kararın ana başlıklar arasında Avrasya Tünel Geçişinin bağlandığı Kennedy Caddesi, Tarihi yarımada trafiğini yoğunlaştıracağı öngörülen ulaşım kararları, AVM ve otel yapılmasının önü açılan Topkapı İETT Garajı, Kumkapı Balık halinin marina olmasına ilişkin planlar yer alıyor. Sirkeci Garı alanı ise kültürel amaçlı kullanılacak.
'KARAR OLUMLU AMA YETERSİZ'
Sputnik'e konuşan TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, tarihi yarımadanın kültürel özelliklerinin korunması gerektiğine dikkat çekerek, yargının aldığı kararın son derece önemli olduğunu belirtti, ancak "yetersiz" dedi. Asıl sorunun yargı kararlarının yerine getirilmemesi olduğunu savunan Muhcu, şunları söyledi:
SİRKECİ GARI İŞLEVİNİ SÜRDÜRMELİ
İptal kararını olumlu ama eksik bulan Muhcu, şunları ifade etti: "Sirkeci ve Haydarpaşa Garı'nın tarihi niteliği vardır. Hem Anadolu'nun Avrupa'ya açılan kapısı, hem de kentin mimari dokusu içerisinde önemli bir yere sahiptir. Sirkeci Garı'nın gar niteliğinin kültürel merkeze dönüştürülmesini yetersiz bir karar olarak değerlendiriyoruz. Oysa burası gar olarak işlevini sürdürmelidir. Bu kararda önemli eksiklerden biridir. Tarihi yarımadada arkeolojik alanlar üzerinde şu anda dahi bir takım yapılaşmalar yapılmaktadır, kültürel yağma gerçekleştirilmektedir. Dileriz ki yargının aldığı bu kararla birlikte bu uygulamalar fiilen de durdurulmuş olur.
AYASOFYA MÜZESİ'Nİ CAMİYE DÖNÜŞTÜRME GİRİŞİMİ
Asıl sorun yargı kararlarının yerine getirilmemesi olduğunu vurgulayan Muhcu, bugüne kadar özellikle tarihi yarımadada ki inanç yapıları, tescilli kültür varlıklarının korunması yönündeki sayısız yargı kararının yerine getirilmediğini söyledi.
'DANIŞTAY'IN KARARI KARA BİR LEKEDİR'
Mimarlar Odası Başkanı sözlerine şöyle devam etti: "Hukukla, koruma mevzuatıyla bağdaşmayan bir karar verilmiştir, bu siyasal bir kaygıyla yapılmıştır. Özellikle iktidarın Danıştay 6. Dairesi'nin üyelerini değiştirmesi ve bundan sonra iktidarın istekleri doğrultusunda karar üretmeye başlaması, süreç hakkında bize yeterli bilgiyi vermektedir. Taksim Meydanı, İstanbul için, Türkiye için simgesel özelliği olan bir meydandır. Hem Cumhuriyet'in meydanı hem de emeğin meydanı olarak toplumsal bellek içerisinde yer etmiştir. Atatürk Kültür Merkezi, Cumhuriyet Anıtı, Gezi Parkı ve çevredeki tescilli kültür varlıklarıyla birlikte tarihi meydanın mutlaka korunması gerekir. Mahkemenin aldığı bu kararın değişeceğine inanıyoruz. Zira, 2013 Haziran'ın da yurttaşlar kendi meydanlarına sahip çıkmışlardır. Bugün de aynı duyarlılık, aynı bilinçle tarihi meydanlarına gerekmesi durumunda sahip çıkacaklarına inanıyorum."