Ancak önümüzdeki sonbaharda, Yunanistan rekabette üstünlüğünü kaybedebilir, özelikle de İspanya ve Kıbrıs karşısında. Bu, borç krizinin çözümü kapsamında hayata geçirilen reformlar sonucu meydana gelecek. Euro Bölgesi'nde kalarak ekonomiyi dengelemek için ek yardım alan ülke, oteller, restoranlar ve catering işletmeleri için KDV'yi yükseltmek zorunda.
İlgili reform paketi, bu hafta parlamentoda incelenecek. Onay alması durumunda, 1 Ekim 2015'ten itibaren oteller için KDV yüzde 6,5'tan yüzde 13'e, kafe ve restoranlar için de yüzde 13'ten yüzde 23'e yükselecek. Rusya Tur Operatörleri Birliği, otel ve restoranlar için KDV miktarının yükseltilmesinin tüketiciler için de fiyatları artıracağını kaydetti.
Turizm alanı KDV'de yüzde 30'luk indirime sahip Ege adalarında, özel vergi rejimi uygulanıyor. Reformlar çerçevesinde burada muafiyetin iptali kademeli şekilde olacak. İlk önce en yüksek gelirlere sahip adalar olan Mykonos, Santorini, Rodos ve Kos'un muafiyetlerine son verilecek. Daha az popüler Ege adalarına yönelik vergi rejiminin sertleştirilmesi ise 2016 sonlarını bulacak.
Uzmanlar, tehlike çanlarını çalarak, adalarda yüzde 30'luk muafiyetin uygulanmasının bir tesadüf olmadığına dikkat çekmeye çalışıyorlar. Bu muafiyetin iptal edilmesi durumunda, lojistik ulaşım ve gıda ürünleri teslimatı dikkate alındığında adalarda yaşam, anakaradaki tatil beldelerine göre çok daha pahalı olacak. Böylece Ege bölgesi turistlerini kaybedecek.
Turizm, ülke ekonomisinin en önemli kısmını oluşturuyor. Geçtiğimiz sene bu alanda 17 milyar euro gelir sağlandı. Bu tutar, yani gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 9,5'ine karşılık geliyor. Girit, Ege ve İyonya adaları gibi bazı istikametler için bu gösterge GSYİH'in yüzde 50'sini buluyor.