Anayasa Mahkemesi dershanelerin kapatılmasını düzenleyen yasayı oy çoğunluğuyla iptal etti. AYM'nin kararıyla 1 Eylül 2015 itibarıyla kapanması öngörülen dersheneler eğitim hizmeti vermeye devam edecek.
AYM'nin iptal kararını Resmi Gazete'de yayımlayarak açıklaması bekleniyor.
OKULA DÖNÜŞENLER DEVAM EDEBİLECEK
1 Eylül'den itibaren okul olma hakkına kavuşmuş olan dershaneler mağduriyet oluşmaması için yine okul olarak devam edebilecekler. Okula dönüşmemiş dershaneler de mevcut hallerinde kalabilecekler.
EĞİTİM VE ÖĞRETİM HAKKI ÖZGÜRLÜĞÜ
AYM'nin oy çokluğu ile alınan kararda şu noktalara dikkat çektiği öğrenildi: Anayasa'nın 13. maddesi hak ihlallerinde hangi durumlarda sınırlanacağını belirtmektedir. Bu yasa bu sınırlara uymamaktadır. Aynı şekilde 42. maddesi eğitim ve öğretim hakkının özgürce kullanımını sağlamaktadır. Yasanın bu maddeye de aykırı olduğu görülmüştür. Çalışma özgürlüğü, girişim hakkını düzenleyen 48. maddeye de aykırılık görülmektedir.
YASA NELERİ KAPSIYORDU?
Dershanelerin kapatılarak özel okullara dönüştürülmesini içeren kanunla ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması engelleniyor.Yasayla, eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen tüm faaliyetler Milli Eğitim Bakanlığı'nın izin ve denetimine tabi olacak. Kanun, Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki müsteşar yardımcıları, Talim Terbiye Kurulu başkan ve üyeleri, tüm genel müdürler, grup başkanları ile 81 ildeki milli eğitim müdürlerinin görevlerine, yürürlüğe girdiği anda son verilmesini, yani bir anlamda Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunun sil baştan oluşturulmasını içeriyor.
Dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim-öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecek. Dönüşüm sürecinin bitiminde, dönüşme talebinde bulunan örgün eğitim kurumlarından gerekli şartları karşılayamayanların kurum açma izinleri iptal edilerek, faaliyetlerine son verilecek.