İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon’a göre, Viyana’da P5+1 ile İran arasında imzalanacak olan bir anlaşma, her halükarde “kötü bir nükleer anlaşma” olacak ve bu durum nedeniyle, İsrail olduğu kadar Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye ve diğer Ortadoğu ülkeleri de endişe duyuyor.
Peki durum gerçekten böyle mi? Türkiye ve Ortadoğu ülkeleri, P5+1 ülkelerinin İran’la nükleer anlaşma imzalamalarını istemiyor mu?
Konuyla ilgili Sputnik Haber Ajansı’na konuşan Dış Politika Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Programlar Başkanı Emekli Büyükelçi Oktay Aksoy, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bölgede nükleer silahlara sahip bir ülkenin varlığı, Türkiye ve bölgedeki diğer ülkeleri de rahatsız eder. İran’la anlaşmaya varılması, bu tehdidi en azından ileri bir tarihe erteleyecek. Türkiye ve Brezilya, İran’la nükleer anlaşmaya varılması yolunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi olduğu sırada ortak bir girişim yapmışlardı ve anlaşmaya çok yakın bir noktaya gelinmişti. Dolayısıyla, Türkiye’nin başından beri İran’la bir anlaşmaya varılmasından sadece memnuniyet duyacağını belirtmek gerekiyor."
Peki İsrail neden böyle bir açıklama yaptı?
"İsrail, İran’la bir anlaşmaya varılmasından memnun değil. Bunu başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere çeşitli ülkelere ilettiğini biliyoruz. Yanına, ABD'nin de müttefiki olan başka ülkeleri de katarak ağırlık sağlamaya çalışıyor. İsrail, nükleer silah sahibi olan bir bölge ülkesi olması nedeniyle, İran’la bir anlaşmaya varılması ile bölgedeki nükleer silahların denetlenmesi konusunda baskıların artabileceğini düşünüyor olabilir. Diğer yandan bölgede yeteri kadar istikrarı tehdit eden gelişme var. Sunni-Şii konusunun, en kolay tahrik edilebilecek konu olduğunu düşünüyor olabilir. Türkiye’nin ise, böyle bir gelişmenin yaşanmamasını temenni etmekten başka bir düşüncesi olamaz."