Tayland'ın Çin'e teslim ettiği 85'i erkek 24'ü kadın toplam 109 Uygur Türkü elleri kelepçeli ve başlarına çuval geçirilmiş şekilde Çin'e götürülmüştü. Onları teslim eden Tayland hükümetinin sözcüsü Sansern Kaewkamnerd, Uygurlara "terörist" muamelesi yapan bu uygulamayı doğru bulmadıklarını söyledi.
Çin devlet televizyonunda Uygurları bu halde gösteren bir haber yayınlanmış ve Uygurların önce Türkiye'ye girip, ardından Suriye ve Irak'a giderek IŞİD'a katılacakları öne sürülmüştü. Bu 109 kişiden 13'ünün "terör" şüphelileri olduğu da öne sürülmüştü.
TÜRKİYE KINADI
Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ise, gözaltındaki 115 Uygur Türkü'nün Çin'e iadesine tepki gösterildi, "115 Uygur Türkü soydaşımızın kendi istekleri ve hür iradeleri hilafına üçüncü bir ülkeye gönderilmesini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz" denildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Geri göndermeme ilkesi, 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statülerine İlişkin Sözleşme ile 1984 tarihli İşkence ve Diğer Zalimane, Gayri İnsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme'de açıkça düzenlenen, yalnızca mülteci veya benzeri statüdeki kişiler için değil sınır dışı veya iade edilme gibi zorla geri gönderme hallerinde de yaşam hakkı ihlali veya işkence görme riski olan herkes için geçerli temel bir uluslararası hukuk ilkesidir."
Tayland'dan önce 173, sonra da 8 Uygur Türkiye'ye getirilmişti. Türkiye'ye getirilenlerin tamamı kadın ve çocuklardan oluşuyor. Bu ülkeye sığınan yetişkin erkekler ise Çin'e iade edildi.