Doğadaki bitkilerden ve hayvansal minerallerin çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen kök boyasıyla renklendirilen ipliklerden dokunan halı ve kilimler, motifleriyle görenleri büyülüyor.
© AA / Soner KılınçUşak Dokur Evi'nde doğal boya olarak da adlandırılan ve binlerce yıl doğadaki bitkiler ve hayvan minerallerinin çeşitli aşamalardan geçirilmesiyle elde edilen kök boyası, doğadan desene dönüşünceye kadar bir çok aşamadan geçiriliyor.
1/5
© AA / Soner Kılınç
Uşak Dokur Evi'nde doğal boya olarak da adlandırılan ve binlerce yıl doğadaki bitkiler ve hayvan minerallerinin çeşitli aşamalardan geçirilmesiyle elde edilen kök boyası, doğadan desene dönüşünceye kadar bir çok aşamadan geçiriliyor.
© AA / Soner KılınçÇeşitli bitkilerden elde edilen kök boyası içinUşak ve çevresinde daha çok papatya, tavşanak, safran, kekik, soğan kabuğu, ayva yaprağı, zerdeçal, çitlenbik, dil kanatan otu, palamut kozalağı, cevizlibağ, pıynar, hindiba, sütleğen, nar kabuğu, ceviz gibi bitkiler kullanılıyor.
2/5
© AA / Soner Kılınç
Çeşitli bitkilerden elde edilen kök boyası içinUşak ve çevresinde daha çok papatya, tavşanak, safran, kekik, soğan kabuğu, ayva yaprağı, zerdeçal, çitlenbik, dil kanatan otu, palamut kozalağı, cevizlibağ, pıynar, hindiba, sütleğen, nar kabuğu, ceviz gibi bitkiler kullanılıyor.
© AA / Soner Kılınç İlk olarak yerel halk, ip boyama için ihtiyaç duyduğu renklerde kullanacağı bitkileri mevsiminde toplayarak, bitki ve hayvansal mineralleri çeşitli aşamalardan geçiriyor.
3/5
© AA / Soner Kılınç
İlk olarak yerel halk, ip boyama için ihtiyaç duyduğu renklerde kullanacağı bitkileri mevsiminde toplayarak, bitki ve hayvansal mineralleri çeşitli aşamalardan geçiriyor.
© AA / Soner Kılınç Kurutulan bitki parçaları ezilerek toz haline getirilir. Ardından her bir renk için kullanılacak malzeme depolanır. Boyanacak ip önce 'mordanlama' işlemden geçirilir.Kirmenlerde eğrilen yün iplikler bu kazanlarda uzun uzun kaynatılır. İplikler ne kadar çok bu kazanlarda bekletilir ise kök boyasının ipte kalma süresi o kadar uzar.
4/5
© AA / Soner Kılınç
Kurutulan bitki parçaları ezilerek toz haline getirilir. Ardından her bir renk için kullanılacak malzeme depolanır. Boyanacak ip önce 'mordanlama' işlemden geçirilir.Kirmenlerde eğrilen yün iplikler bu kazanlarda uzun uzun kaynatılır. İplikler ne kadar çok bu kazanlarda bekletilir ise kök boyasının ipte kalma süresi o kadar uzar.
© AA / Soner Kılınç Kök boyasıyla boyanan iplikler, kurutma sonrası dokuma için hazır hale gelir.
5/5
© AA / Soner Kılınç
Kök boyasıyla boyanan iplikler, kurutma sonrası dokuma için hazır hale gelir.