Bolu'nun Dörtdivan ilçesinde 'Akbaba Lokantası' adıyla oluşturulan besleme istasyonunda, bölgede yaşayan akbabalara besin desteği sağlanarak nesillerinin devamı amaçlanıyor. İstasyonu en çok 'kara akbaba'lar ziyaret ediyor.
© AA / Gökhan Balcı Bolu'nun Dörtdivan ilçesinde 'Akbaba Lokantası' adıyla oluşturulan besleme istasyonunda, bölgede yaşayan ve aralarında "kara akbaba"nın da bulunduğu nesli tehlike altında olan 4 tür akbabaya besin desteği sağlanıyor.
1/6
© AA / Gökhan Balcı
Bolu'nun Dörtdivan ilçesinde 'Akbaba Lokantası' adıyla oluşturulan besleme istasyonunda, bölgede yaşayan ve aralarında "kara akbaba"nın da bulunduğu nesli tehlike altında olan 4 tür akbabaya besin desteği sağlanıyor.
© AA / Gökhan Balcı Dörtdivan Akbabaları Koruma Projesi Koordinatörü Burak Doğansoysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye 5 kilometre uzaklıktaki Sorkun köyünde hayata geçirilen projenin, Dörtdivan bölgesinde yaşayan nadir akbaba türlerinin keşfedilmesiyle ortaya çıktığını söyledi.
2/6
© AA / Gökhan Balcı
Dörtdivan Akbabaları Koruma Projesi Koordinatörü Burak Doğansoysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye 5 kilometre uzaklıktaki Sorkun köyünde hayata geçirilen projenin, Dörtdivan bölgesinde yaşayan nadir akbaba türlerinin keşfedilmesiyle ortaya çıktığını söyledi.
© AA / Gökhan Balcı İspanya ve Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerindeki benzer koruma projelerini inceledikten sonra Ornitofoto Kuş ve Yaban Hayat Fotoğrafçıları Derneği olarak bölgede benzer bir proje oluşturmak için harekete geçtiklerini anlatan Doğansoysal, hazırladıkları projenin 2012'de Birleşmiş Milletler Küçük Destek Programının finansman desteğiyle hayata geçtiğini ifade etti.
3/6
© AA / Gökhan Balcı
İspanya ve Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerindeki benzer koruma projelerini inceledikten sonra Ornitofoto Kuş ve Yaban Hayat Fotoğrafçıları Derneği olarak bölgede benzer bir proje oluşturmak için harekete geçtiklerini anlatan Doğansoysal, hazırladıkları projenin 2012'de Birleşmiş Milletler Küçük Destek Programının finansman desteğiyle hayata geçtiğini ifade etti.
© AA / Gökhan Balcı Doğansoysal, projenin yola çıkış amacının nesli tehlike altında olan 4 tür akbabanın popülasyonunun korunması için besin desteği sağlamak olduğunu kaydetti.Proje öncesi leş bulmakta zorlanan akbabaların, yerleşim bölgelerine daha fazla yaklaşmak zorunda kaldıkları için yüksek gerilim hatlarına takılarak telef olduğunu aktardı.
4/6
© AA / Gökhan Balcı
Doğansoysal, projenin yola çıkış amacının nesli tehlike altında olan 4 tür akbabanın popülasyonunun korunması için besin desteği sağlamak olduğunu kaydetti.Proje öncesi leş bulmakta zorlanan akbabaların, yerleşim bölgelerine daha fazla yaklaşmak zorunda kaldıkları için yüksek gerilim hatlarına takılarak telef olduğunu aktardı.
© AA / Gökhan Balcı "AB mevzuatı çerçevesinde doğaya leş bırakmak yasak. Bu kuşların doğal olarak bulabileceği leşlerin sayısı da eskisi kadar olmayınca açlık sınırında yaşamaya başladılar. Popülasyon azalmasına neden olan bir diğer neden de habitat kaybı."
5/6
© AA / Gökhan Balcı
"AB mevzuatı çerçevesinde doğaya leş bırakmak yasak. Bu kuşların doğal olarak bulabileceği leşlerin sayısı da eskisi kadar olmayınca açlık sınırında yaşamaya başladılar. Popülasyon azalmasına neden olan bir diğer neden de habitat kaybı."
© AA / Gökhan Balcı "Bu hayvanlar sadece çok yaşlı ve düz çatılı çam ağaçlarına yuva yapabiliyorlar. Bu sebeple sayıları hızla azalıyordu. Görünürdeki ilk problem olan ve en kolay çözülebilecek besin desteği problemini çözmeye çalıştık. Bölgede yoğun miktarda bulunan tavuk çiftliklerinde doğal yollarla telef olan piliçleri toplayarak yasal altyapısını oluşturduktan sonra kurduğumuz besleme istasyonunda akbabalara ikram ediyoruz. Proje başladıktan sonra telef olmuş bir akbabaya da rastlamadık."
6/6
© AA / Gökhan Balcı
"Bu hayvanlar sadece çok yaşlı ve düz çatılı çam ağaçlarına yuva yapabiliyorlar. Bu sebeple sayıları hızla azalıyordu. Görünürdeki ilk problem olan ve en kolay çözülebilecek besin desteği problemini çözmeye çalıştık. Bölgede yoğun miktarda bulunan tavuk çiftliklerinde doğal yollarla telef olan piliçleri toplayarak yasal altyapısını oluşturduktan sonra kurduğumuz besleme istasyonunda akbabalara ikram ediyoruz. Proje başladıktan sonra telef olmuş bir akbabaya da rastlamadık."