BRICS’in kısa ve uzun vadede genişleme olasılığı nedir? Hangi ülkeler bu oluşuma dahil olabilir? Türkiye’nin BRICS'e bakışı ne? TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Toğrul İsmayıl, Sputnik’in sorularını yanıtladı.
‘BRICS ÜYELERİ ARASINDA TİCARET ARTACAK’
BRICS’in kurumsallaşma yolunda ciddi adımlar atmaya başladığını belirten İsmayıl, yapılan temaslar sonucunda bu adımların daha da netleşeceğini vurgularken, bloktaki ülkeler arasında ticaretin de oldukça fazlalaşacağını kaydetti. Kasım ayındaki BRICS zirvesinin, Antalya’da G20 buluşması sırasında yapılacak olmasını çok doğru bir karar olarak niteleyen İsmayıl, “Bu karar BRICS ülkelerinin kendi aralarındaki ekonomik işbirliğinin artacağının mesajını veriyor” dedi.
‘BRICS MUTLAKA GENİŞLEYECEK’
“BRICS’e üye ülkeler kendi aralarında veya blok dışındaki üyelerle işbirliği yapabilir. Rusya buna karşı değil. Fakat genişleme kararının bütün üyelerin aynı anda alması gerekiyor. Türkiye BRICS etrafındaki gelişmeleri yakından takip eden ülkelerden biri. Türkiye, gelişmekte olan bölgesel bir güç olarak değişik alanlardaki işbirliklerini ilerletmeye çalışıyor. Avrupa Birliği ile entegrasyon süreci başlatılsa da, süreç biraz uzun sürüyor. Türkiye’nin dış politikadaki esas hedefi AB üyeliği fakat hala çözülmemiş çok problem var. Bunun ötesinde Türkiye, değişik alanlarda, başka ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesine önem veriyor. Bölgesel ve dünya çapındaki bu tür işbirliklerine de sıcak bakıyor.”
‘BRICS DÜNYA BARIŞINA KATKI SUNUYOR’
BRICS’in Türkiye açısından çok önemli arz ettiğinin altını çizen İsmayıl, “Şu an söylemek için erken olsa da Türkiye, BRICS gibi oluşumlara ilgi duyuyor. Önemli olan bu tür birliklerin Türkiye'nin ekonomisinin gelişimine yardım edecek olması. Blok sadece Türkiye’nin değil diğer ülkelerin ekonomilerine ve dünya barışına dakatkı sunacak” ifadelerini kullandı.