Deklarasyonda bu tür adımların kabul edilemez olduğu vurgulandı.
HİNDİSTAN VE PAKİSTAN'IN ÜYELİK SÜREÇLERİ BAŞLADI
Liderler, Belarus'a gözlemci üye statüsü, Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya ve Nepal'e diyalog partneri statüsü verilmesini de onayladı.
UKRAYNA'DA ÇÖZÜM İÇİN MİNSK VURGUSU
Liderler, Ukrayna krizinin çözümü için Minsk Anlaşması'nın tek yol olduğunu vurguladı. ŞİÖ üyeleri, krizin çözümünde siyasi-diplomatik yöntemlerin alternatifi bulunmadığına dikkat çekti.
ŞİÖ 2025 STRATEJİSİ KABUL EDİLDİ
Örgütün 2025 yılına kadarki süreçte kalkınma politikasını belirleyen "ŞİÖ 2025 Kalkınma Stratejisi" deklarasyon dahilinde kabul edildi.
Diğer taraftan 2016-2018 yıllarını kapsayan bir program da kabul edildi. Programa göre, üye ülkeler terörizm, ayrılıkçılık ve aşırılıkla ilgili sorunların çözümü için işbirliği yapacak.
Öte yandan Ufa deklarasyonuna göre, füze savunma sistemlerinin sınırsız ve tek taraflı olarak geliştirilmesi, küresel güvenliğe darbe vuracak ve dünyayı daha istikrarsız bir yer haline getirecek.
Liderler, bir ülkenin kendi güvenliğini sağlamak amacıyla diğer ülkelerin güvenliğini tehlikeye atmasını kabul edilemez buluyor.
ŞİÖ, ASKERİ-SİYASİ BİR BİRLİK OLMAYACAK
ŞİÖ liderleri, örgütün askeri-siyasi birlik karakterine bürünmeden kalkınacağını teyit etti.
Üyeler, ŞİÖ ülkelerindeki ulusal kuruluşların birleştirilmesi yöntemiyle örgütün ekonomik birliğe dönüştürülmeyeceğini de kaydetti.
ÇİN'İN İPEK YOLU EKONOMİK KUŞAĞI KURMA ÖNERİSİNE DESTEK
ŞİÖ üyeleri, Çin'in yaptığı İpek Yolu Ekonomik Kuşağı kurma önerisini destekleme kararı aldı. Taraflar, bu yönde çalışmaların yürütülmesi için ülkeler bazından ilgili kurumların bilgi değişimi yapmasını önemine vurgu yaptı.
2. DÜNYA SAVAŞI TARİHİ YENİDEN YAZILAMAYACAK
Liderler, deklarasyonda 2. Dünya Savaşı tarihini yeniden yazma girişimlerine kararlılıkla karşı duracaklarının altını çizdi.
ŞİÖ, İRAN SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNÜ BEKLİYOR
ŞİÖ üyesi ülkeler, İran'ın örgüte katılımı için Tahran'ın nükleer programıyla ilgili sorunun çözülmesini bekliyor.
İran'ın ŞİÖ'ye katılım isteğini olumlu bulan liderler, "Nükleer sorunun çözümünün, İran ile ŞİÖ arasındaki işbirliğinin derinleşmesini sağlamasını ve Tahran'ın mevcut kriterler dahilinde örgüte katılımı için gerekli koşulları oluşturmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.