Türkiye'nin Suriye'ye müdahale ederek bir güvenlik koridoru oluşturmak istemesi konusunda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı olmadığının altını çizen Özçelik, “Suriye topraklarında Türkiye'nin bir güvenlik koridoru oluşturması uluslararası hukuku ihlal etmek demek olur ve bu Türkiye'yi işgalci güç durumuna düşürür. Kimse Türkiye'yi maceraya çekmemeli" dedi.
‘SURİYE, IRAK VE MISIR'LA İLİŞKİLER YENİDEN DÜZETİLMELİ’
"Komşularımızla ilişkilerimizi düzeltmek, ortak sorunlara çözüm bulabilmek için iletişim çok önemlidir. Ancak son dönemlerde yanlış olan dış politika metotları sonucu birçok ülkeyle bu iletişimi sağlayan diplomatik ilişkilerimizin seviyesi düşürüldü hatta topyekûn durduruldu. Nitekim Mısır, Suriye, İsrail, Lüksemburg, Avusturya, Vatikan, Yemen ve Libya'daki büyükelçilerimiz çekildi. Dolayısıyla bu ülkelerle ilişkilerimiz son derece düşük seviyede. Bölgemizdeki ciddi gelişmeler karşısında Suriye, Irak ve Mısır'la ilişkilerimizin öncelikle yeniden düzeltilmeli. Ancak bu suretle Körfez ülkelerine dönük dış ticaretimiz eski seviyeye getirilebilir. Türkiye'nin dışarıdaki menfaatleri, sadece etkin işleyen diplomatik ilişkilerle sağlanabilir.”
Suriye'deki nihai siyasi çözümü görmeden güvenlik koridoru veya tampon bölge oluşturmanın anlamsız olduğunu düşünen Özçelik, “Suriye'nin buna rızası yok. Böyle bölgeler oluşturmanın yegâne amacının bir saldırıyı defetmek olduğunu da ileri sürmek imkânsız” ifadelerini kullandı.
‘TSK MACERAYA İTİLMEMELİ’
"Türkiye, İran ve Suudi Arabistan gibi bölgesel güçler, Irak ve Suriye'ye müdahalelerini mezhep gözetmeksizin, tüm halkların iyiliğine olacak yardımlarla sınırlamalı. Bu çerçevede, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hedefi ve stratejisi belli olmayan hiçbir maceranın içerisine itilmesi taraftarı değiliz.”
‘MÜLTECİLER, ARASINDAKİ MİLİTANLAR VAR’
Şu anda Türkiye'de 2 buçuk milyon Suriyelinin bulunduğunu, ülkenin beşinci büyük şehri kadar kalabalık bir nüfusa Türk halkının baktığını kaydeden Murat Özçelik, “Türkiye, Suriyelilere destek konusunda müttefiklerinden dayanışma görmüyor” diyerek, ekledi:
“Türkiye’nin bu konuda destek görmemesinin nedeni mülteciler arasında sınırlarımıza büyük bir rahatlıkla girip çıkan militanların olması. Suriye ve Irak sınırlarında güvenlik neredeyse hiç yok. Bu da Türkiye için büyük bir tehdit oluşturuyor. Türkiye mültecilerin arasında teröristlerin de cirit attığını bilerek sınır güvenliği konusundaki azami ölçüde tedbirlerini almalı. Halkımızı ve müttefiklerimizi alacağı esaslı sınır güvenliği tedbirleriyle rahatlatmalı."