BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Suriye’deki iç savaş nedeniyle komşu ülkelere sığınanların sayısının son 10 ayda 1 milyon artarak, 4 milyon 13 bine ulaştığını açıkladı. Buna göre Türkiye 1 milyon 800 bin; Lübnan 1 milyon 200 bin; Ürdün 630 bin, Irak 250 bin; Mısır 130 bin; Kuzey Afrika ülkeleri de 24 bin Suriyeli’ye ev sahipliği yapıyor. 270 bin Suriyeli ise Avrupa ülkelerine sığınma başvurusunda bulundu.
Çatışmalar nedeniyle evlerini terk eden, ancak Suriye içinde yaşamaya devam edebilenlerin sayısıysa 7 milyon 600 bine yükseldi.
Rapor ayrıca, Suriyeli mültecilerin büyük bölümünün çocuklarını dilendirmek, çalıştırmak ya da evlendirmek zorunda kaldıklarını da ortaya koyuyor.
'EN BÜYÜK MÜLTECİ NÜFUSU'
Rapora ilişkin Cenevre’de bir açıklama yapan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, “Bu, tek bir çatışma nedeniyle ortaya çıkan en büyük mülteci nüfusu” dedi.
Guterres, “Dünyanın yardımına ihtiyaç duyan bu insanlar, korkunç koşullar içinde ve giderek daha da yoksulluğa batarak yaşıyor” diye konuştu.
MÜLTECİLER İÇİN GEREKEN PARANIN YÜZDE 24’Ü KARŞILANDI
Öte yandan BM kamplarına yerleştirilen mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanmasında da güçlükler yaşanıyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre, 2015 yılında kamplardaki Suriyeli mültecilerin ihtiyaçları için gereken 5 milyar 500 milyon dolar’ın sadece yüzde 24’ü karşılanabildi.
Ürdün’deki mültecilerin yüzde 86’sı açlık sınırının altında yaşıyorken, Lübnan’daki 1 milyonu aşkın Suriye’li ise standartların altındaki kamplarda kalıyor.