Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde 1995'te öldürülen 8 bin 372 Boşnak'ın anılması amacıyla hazırlanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bir kınama metni oylandı. 15 Güvenlik Konseyi üyesinden 10'u Srebrenitsa katiamını 'soykırım' olarak tanımlayan metni onaylarken Çin, Venezula, Angola, Nijerya çekimser oy kullandı. Konseyin daimi üyesi Rusya ise metni veto etti.
'BOSNA HERSEK'TE DE UZLAŞMA YOK'
"Bosna Hersek'te parlamento ve başkanlık divanı üyeleri de bir uzlaşmaya varamadı, bu koşullarda BM Güvenlik Konseyi'nin bu tasarıyı mevcut şekliyle kabul etmesi kesinlikle yanlış bir adım olur ve bölgedeki durumu kötüleştirir." Teklif edilen haliyle tasarının Banja Luka ve Belgrad'a siyasi baskı çabalarını içerdiğini belirten Çurkin, "Güvenlik Konseyi'nin rolünün uluslararası barış ve güvenliğin temellerini sarsmak değil güçlendirmek olduğundan eminiz" dedi.
NİKOLİÇ: SIRBİSTAN İÇİN BÜYÜK BİR GÜN
Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Rusya'nın veto kararını takdir ederek ülkesi için büyük bir gün olduğunu söyledi. Nikoliç, "Bugün, tüm Sırp halkının, soykırımı amaçlayan bir halk olarak damgalanması önlendi. Rusya, gerçek ve dürüst bir dost olduğunu gösterdi ve kanıtladı. Bu, Sırbistan için büyük bir gün" dedi.
RUSYA'DAN ALTERNATİF TASARI
Öte yandan Rusya, BM Güvenlik Konseyi'ne konuyla ilgili alternatif bir karar tasarısı sundu. Moskova'nın hazırladığı tasarıda hem Srebrenitsa'da Müslüman Boşnaklar'a karşı işlenen katliamlar hem de Bosna'nın diğer kentlerinde Sırplara karşı yürütülen kitlesel öldürme eylemleri kınanıyor. 1992-95 yılları arasında gerçekleşen Bosna Savaşı'nda 8 bin 372 Boşnak, Srebrenitsa'da Sırplar tarafından katledilmişti.